вторник, 1 януари 2013 г.

Второто управление на ГЕРБ минава през шарен парламент и много преговори
Нова година – нов късмет. Какъв късмет ще си изтегли българинът от политическата баница в началото на новата година е трудно да се прогнозира.


Няколко тенденции обаче отсега се открояват – ерозия на доверието в ГЕРБ, възможност за по-пъстър парламент, а оттук и все повече надвисва опасността за политическа нестабилност след изборите.

„Усилено вече започва да се говори и за възможни предсрочни избори, за възможни гъвкави сценарии, но толкова гъвкави, та чак чупливи. Друг вариант е да се мисли за отпадане на моралните скрупули и да се измисли някакво правителство на националното спасение. Обикновено такива правителства са много зависими от крехка подкрепа или зависими от чисти сделки”, коментира политологът Първан Симеонов.

Той вижда и една друга опасност – да се заложи на партийното инженерство – „да се очаква част от малките субекти да уплътнява появили се луфтове или някои от тях да бъдат прашинката, която ще наклони везната към един или друг управленски формат”.

Както преди президентските избори беше ясно, че ще има втори тур, сега е ясно, че ще има някаква коалиционност в управлението, какво точно ще бъде, ще стане ясно след изборите, прогнозира и политологът Татяна Буруджиева.

Очевидно всичко е в полето на партиите и зависи какъв продукт ще ни предложат на изборите. Борисов вече избра да остане в опозиция, ако няма мнозинство да управлява. Изключи категорично „уйдурма с БСП и ДПС”, което засилва предпоставките за политическа нестабилност след изборите.

„ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на Кунева изглеждат много инертни една към друга. Кунева не иска никого, никой не иска Доган, червени и ГЕРБ не се искат помежду си. Въпросът е в такава ситуация какво правим. Някои от по-малките имат шансове да влязат в следващия парламент, но тези шансове зависят от коалиционните им възможности”, смята Първан Симеонов.

Общо 6-7 партии очаква да влязат в следващия парламент, смята политологът Татяна Буруджиева. Промъкването на малките ще зависи и доколко ще успеят да мобилизират протестния вот с оглед негативните тенденции при икономическата ситуация в страната.

„ГЕРБ има ерозия на твърдото си ядро, г-жа Кунева също не е достатъчно стабилизирана. Всъщност единствените две партии със стабилни твърди ядра са ДПС и БСП. Останалите партии не са в състояние на достатъчна стегнатост, така че всичко може да се случи при тях. Освен това не бива да пропускаме тенденциите вдясно”, коментира Татяна Буруджиева.

Според нея опитът от изборите през 2009 г. е показал, че обединение между ДСБ и основни личности на СДС много бързо прокарва поле на изразяване на десен вот, което не е за пренебрегване. „Въпросът е доколко този път ще успеят да активизират това поле. Според мен сините ще намерят някакво представителство в парламента”, смята Буруджиева.

Вечната дилема в българската десница - „за” или „против” Костов. Този сюжет очаква да се развие политологът Първан Симеонов. „Най-вероятно около Костов ще се съберат изхвърлените и недоволните от СДС. Те ще развият идеята, че са автентичната десница и моралният избор”, коментира той.
Според него по-светлото синьо ще търси някакви по-широки коалиции, „причудливи общи листи”.

„Заиграването с ГЕРБ е тема, която всички коментират, аз подозирам, че то не просто е възможно, а може да се случва и в момента. От днешна гледна точка шансовете и на двете крила са доста малки за следващия парламент”, прогнозира политологът Първан Симеонов.

Макар че в противниковия лагер - в БСП – привидно има примирие между двете крила в столетницата, политологът очаква „подводното течение” или линията на Георги Първанов да се активизира, ако Сергей Станишев загуби изборите.

„Това е сериозно изпитание за Станишев, защото някак си с избирането му за председател на ПЕС залогът в домашната надпревара става много по-голям. Това ще даде в ръцете на неговите външни противници и в ръцете на неговите тилови противници много рекламни козове”, смята анализаторът.
Татяна Буруджиева е категорична, че мястото на Георги Първанов е в българската история.

„Пред Първанов стои този казус - дали ще успее да провали авторитета и възможностите, които му е предоставила българската история, или ще се впише някак си в съвременността. Той има проблем с вписването в съвременността”, смята тя. Според нея БСП седи единствена на терена като ясна опозиция, което й носи подкрепа.

„България на гражданите” на Меглена Кунева тръгна с големи очаквания особено след доброто представяне на нейния лидер на президентските избори. Партията на Кунева обаче още не е кристализирала в партийната система. Меглена Кунева все още трупа разпознаваемост в новото си амплоа на партиен лидер.

„Има потенциал да расте, но това много зависи от възможността на Кунева да се представи ефективно като алтернатива на всички. Тя се цели именно в това и много категорично отказва да бъде между двете големи, тя иска да пакетира двете големи в един общо лош пакет, алтернативата на който е тя”, смята политологът Първан Симеоново.

Според него ахилесовата пета на Кунева е, че тя е много далече от героични пози. „Тя има много интелектуално излъчване и тук големият въпрос е как едно интелектуално излъчване ще се хареса на толкова много хора”, смята още Симеонов. Той прогнозира, че нейната формация може да обере протестния вот или да бъде предпочетена като „по-малкото зло”.

„Проблемът на партията на Меглена Кунева е структурирането на по-стабилен електорат. Проблемът е, че в рамките на няколко месеца – от президентските избори, когато Кунева беше в центъра, сега се измести много рязко вдясно, а при десния избирател не се вижда някакво особено движение към нея. Този тип чисто ценностни резки движения не допринасят за втвърдяване на избирателите”, смята Татяна Буруджиева.

Анализаторите са категорични, че истинското предизвикателство пред правителството през новата година ще е изпълнението на бюджета.

„Правителството започва да има проблеми с предизборните си обещания – разминаването между реалността на бюджета и желанието на ГЕРБ за развърже кесията предизборно ще е много тежък казус. Това все повече и повече ще подпомага нарастване на недоволството, защото самите ГЕРБ си постлаха лоша черга. Още през 2009 г. ГЕРБ обясняваха как 2013 г. ще е една година на благоденствие, ще се повишават всякакви видове доходи”, коментира Буруджева.

Премиерът Бойко Борисов може и да бленува за втори мандат, но от политическата ситуация в момента е много трудно той да се прогнозира. Основното предизвикателство на премиера е да запази поне сегашното ниво на доверие. Той нееднократно е заявявал, че разчита на инстинкта на българина да го подкрепи, затова и според Първан Симеонов той ще продължи да преобразява населени места.

Борисов ще използва основния си коз – макар че хората не живеят добре, голяма част от тях припознават следната интерпретация: „Ние не живеем по-добре, даже по-зле, но сега поне нещо се направи. От гледна точка на ГЕРБ това означава: „Ако не сме по-добре, поне може да изглеждаме по-добре!”, коментира Първан Симеонов.

Според него в очите на мнозина това може би е известна подмяна, но това, че нещо се прави, достига до хората и те го оценяват.

Но Борисов ще трябва да убеди избирателя, че е по-добре да има асфалт, отколкото реформи в ключови сектори – здравеопазване, образование, държавна администрация и т.н. Те, разбира се, ще бъдат обещани през втория мандат. Ама кой ли вярва вече в чудеса?! Затова следизборната уйдурма изглежда неизбежна.

dnes.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар