вторник, 1 януари 2013 г.

Гласуване

Раздел VII
Гласуване

 Идентифициране на избирателя
   Чл. 263. (1) Избирателят удостоверява самоличността си пред председателя или член на комисията, определен с нейно решение преди откриването на изборния ден, с лична карта или личен (зелен) паспорт за страната – само за избирателите, които не са подменили личните си документи при условията на § 9а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за българските лични документи. В случаите, когато личният (зелен) паспорт или личната карта са с изтекъл срок, повредени, унищожени, изгубени или откраднати или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение за издаване на лични документи.

 (2) Избирател, който гласува извън страната, удостоверява самоличността си с паспорт, лична карта или военна карта съгласно чл. 13, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за българските лични документи. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

 (3) Избирателите, гласуващи на плавателните съдове под българско знаме, удостоверяват самоличността си, както следва:

 1. пътниците – с паспорт или лична карта;

 2. членовете на екипажа – с моряшки паспорт.

 (4) Учениците и студентите освен документа си за самоличност в случаите по чл. 241 предоставят на секционната избирателна комисия и ученическа или студентска книжка.
 Вписване на данните на избирателя в избирателния списък
   Чл. 264. (1) Председателят или определен с решение на комисията член сверява данните от документа за самоличност на избирателя, съответно от удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, с тези от избирателния списък (списъка) и вписва в избирателния списък (списъка) единния граждански номер и вида и номера на документа за самоличност, съответно номера на удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, и допуска избирателя до гласуване.

 (2) Когато бъде установена разлика в някое от имената на избирателя в списъка и според документа за самоличност, съответно удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2 при съвпадане на постоянния адрес, имената на избирателя от документа за самоличност, съответно от удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, се записват в графата "Забележки" на избирателния списък.

 (3) Документът за самоличност или удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2 остава в председателя, съответно в члена на секционната избирателна комисия, до полагането на подпис от избирателя в избирателния списък (списъка).

 (4) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Ако избирателят не е вписан в избирателния списък (списъка), но има право да гласува след проверка в списъка на заличените лица, всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък, след което избирателят се допуска до гласуване. Избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него.

 (5) Когато избирателят гласува с удостоверение по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, председателят, съответно членът на секционната избирателна комисия, отбелязва върху удостоверението, че лицето е гласувало, датата на гласуването и номера на избирателната секция.
 Произвеждане на гласуването с хартиена бюлетина
   Чл. 265. (1) След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването й и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива в кабината да гласува.

 (2) В кабината може да има само един избирател.

 (3) Избирателят гласува, като:

 1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

 2. (изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) ако желае, поставя в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от избраната от него листа на партия или коалиция, знак "Х" или "V", който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат;

 3. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание (преференция);

 4. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

 (4) Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

 (5) При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

 (6) След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си, включително удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, и напуска помещението.
 Забрани за вписване в бюлетината на специални символи
   Чл. 266. (1) Вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен.

 (2) Забранява се върху кочана да се вписват специални символи, като букви, цифри или други знаци.
 Действия при сгрешена бюлетина
   Чл. 267. (1) Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване от същия вид. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.

 (2) Бюлетината по ал. 1, без да се разгъва, се унищожава с надпис "сгрешена", подпечатва се с печата на секционната избирателна комисия и се подписва от председателя и секретаря и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на секционната избирателна комисия.
 Произвеждане на гласуването с бюлетина за машинно гласуване
   Чл. 268. (1) При машинно гласуване избирателят, след като бъде допуснат до гласуване, получава достъп до устройството за гласуване.

 (2) Избирателят гласува с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената бюлетина. Избирателят може да не гласува за нито една партия, коалиция или инициативен комитет.

 (3) Избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот за кандидатска листа и ако желае, изразява своето предпочитание (преференция) за кандидат от избраната от него кандидатска листа на партия или коалиция. Избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му.

 (4) Гласът на избирателя, след потвърждаване на избора, се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриване на самоличността на избирателя и начина на гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването, отпечатва се контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване.

 (5) След пускане на разписката в кутията избирателят връща магнитната карта, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението. В графа "Забележки" на избирателния списък се записва, че избирателят е гласувал машинно.

 (6) След приключване на гласуването информацията за направения избор става недостъпна за следващия избирател, като се заличава и начинът на гласуване.
 Непреодолими външни обстоятелства при машинно гласуване
   Чл. 269. В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини.
 Раздел VIII
Преброяване на гласовете

 Действия преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 270. (1) След края на изборния ден председателят на секционната избирателна комисия обявява гласуването за приключило.

 (2) Неизползваните и сгрешените бюлетини се преброяват преди отваряне на избирателната кутия, опаковат се поотделно, запечатват се с хартиена лента и се отстраняват от масата за броене. Отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията.
 Отчитане на машинното гласуване
  Чл. 271. (1) След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване в избирателната секция при спазване на разпоредбите на този раздел по ред, определен от Централната избирателна комисия по чл. 57, ал. 1, т. 29.

 (2) При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.
 Лица, които имат право да присъстват в изборното помещение
   Чл. 272. При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети съгласно чл. 117, ал. 6 и чл. 124, ал. 1, наблюдатели – при спазване изискването на чл. 114, ал. 2, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване, като им се осигурява пряка видимост при преброяване на гласовете.
 Протокол на секционната избирателна комисия
   Чл. 273. (1) Секционната избирателна комисия установява резултатите от гласуването с хартиените бюлетини и от машинното гласуване и ги вписва в протокол.

 (2) Протоколът на секционната избирателна комисия е в три идентични екземпляра и е изработен на трипластова индигирана хартия. Протоколът е защитен с полиграфическа защита, определена с решение на Централната избирателна комисия. Протоколът съдържа наименованията на партиите, коалициите и инициативните комитети, така както са регистрирани за участие в изборите. Наименованията се отпечатват в протокола според поредния номер в бюлетината на съответната партия, коалиция и инициативен комитет.

 (3) Всеки екземпляр на протокола е на два листа с обособени страници. На първия лист се вписват общите данни за гласуването в секцията и гласовете за партиите, коалициите и инициативните комитети. На втория лист се вписват предпочитанията (преференциите) за кандидатите на партиите и коалициите.

 (4) Преди попълването на протокола се съставя чернова на два листа, която по форма и съдържание е еднаква с него.
 Сгрешен протокол
  Чл. 274. (1) Ако при попълването в единия формуляр на протокола бъде допусната грешка, секционната избирателна комисия унищожава сгрешения протокол с надпис "сгрешен" и протоколът се подписва от всички членове на секционната избирателна комисия. Секционната избирателна комисия връща на районната избирателна комисия сгрешения протокол, когато предава протокола с резултатите от гласуването, като фабричният номер на сгрешения протокол се сверява с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа по чл. 215, ал. 4. Когато и в двата формуляра на протокола бъде допусната грешка, унищожените протоколи се връщат в районната избирателна комисия след сверяване на фабричните им номера с номерата на протоколите, вписани в протокола за предаването и приемането на изборните книжа по чл. 215, ал. 4.

 (2) В случаите по ал. 1 секционната избирателна комисия получава нов протокол. Това обстоятелство се описва в протокол за предаването и приемането, в който се вписва фабричният номер на новия протокол. Протоколът за предаването и приемането се подписва от всички членове на секционната избирателна комисия.
 (3) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Ако при попълването на данните за установените резултати от изборите в протокола по ал. 2 бъде допусната грешка, грешката се поправя, като сгрешеното се задрасква, а над него се вписват действителните данни. Възможно най-близо до поправката в полето на протокола отстрани се пише "поправка" и се подписват всички членове на секционната избирателна комисия.
 Вписване на данни в протокола преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 275. (1) Преди отваряне на избирателната кутия в протокола последователно се вписват:

 1. данните за избирателната секция, включително имената на членовете на комисията и на присъствалите други лица;

 2. часът на откриване на изборния ден и на приключване на гласуването;

 3. броят на избирателите според избирателния списък;

 4. броят на избирателите, вписани в допълнителната страница на избирателния списък;

 5. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 6. броят на гласувалите избиратели според положените в избирателния списък подписи;

 7. броят на избирателите, гласували машинно според отбелязванията в графа "Забележки" на избирателния списък;

 8. броят на недействителните бюлетини по чл. 227;

 9. броят на недействителните бюлетини по чл. 228;

 10. броят на недействителните бюлетини по чл. 265, ал. 5;

11. броят на сгрешените бюлетини;

 12. броят на неизползваните бюлетини;

 13. броят на получените бюлетини по реда на чл. 215;

 14. броят на унищожените от секционната избирателна комисия бюлетини;

 15. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 16. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.).

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Данните в протокола по ал. 1, т. 3 – 14 се вписват с думи и числа.
 Отстраняване на вещи преди отваряне на избирателната кутия
   Чл. 276. (1) Преди отваряне на избирателната кутия от масата се отстраняват всички вещи с изключение на черновите.

 (2) Само един член по решение на комисията има достъп до бюлетините под наблюдението и контрола на останалите членове.
 Отваряне на избирателната кутия
  Чл. 277. (1) Избирателната кутия се отваря, бюлетините се изваждат една по една, поставят се с лицевата страна надолу и се броят.

 (2) Когато в гласуването е била включена втора избирателна кутия, тя се отваря заедно с първата кутия.

 (3) Бюлетините от подвижната избирателна кутия се изваждат на масата в помещението по чл. 8, ал. 3 и преброяването на гласовете, включително съставянето на протокола, се извършват по реда на този раздел.
 Действителен и недействителен глас
   Чл. 278. (1) При установяване на резултатите от гласуването една бюлетина съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен.

 (2) Гласът е действителен, когато:

 1. бюлетината е по установения образец за съответния изборен район;

 2. в бюлетината няма вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;

 4. само в едно от квадратчетата за гласуване за партия, коалиция или независим кандидат има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, който изразява по еднозначен начин вота на избирателя; гласът е действителен за кандидатската листа, независимо че не е отбелязано предпочитание (преференция) за кандидат от листата на партията или коалицията, за която е гласувано;

 5. само в едно от квадратчетата за гласуване за партия или коалиция има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, независимо че е отбелязано повече от едно предпочитание (преференция), отбелязано със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят – приема се, че бюлетината не съдържа предпочитание (преференция) и гласът се смята за подаден само за избраната кандидатска листа;

 6. само в едно от квадратчетата за гласуване за партия или коалиция има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, и е отбелязано само едно предпочитание (преференция), отбелязано със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят;

 7. поставеният от избирателя знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, излиза извън квадратчето на съответната кандидатска листа, но не навлиза в квадратчето на друга листа;

 8. в бюлетината има отклонения, дължащи се на дефекти и грешки при производството, или когато върху нея има механични увреждания или зацапвания;

 9. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) в бюлетината има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого".
 (3) Гласът е недействителен, когато:

 1. бюлетината не е по установения образец за съответния изборен район;

 2. в бюлетината има вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината не съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;

 4. в бюлетината не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя;

 5. в бюлетината не е отбелязан вотът на избирателя;

 6. в бюлетината е отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да бъде установена еднозначно волята на избирателя;

 7. в бюлетината са отбелязани предпочитания (преференции) със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, който не пише със син цвят.

 (4) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) Избирателят има право на едно предпочитание (преференция) за кандидат в избраната от него кандидатска листа на партия или коалиция. Предпочитанието (преференцията) се зачита само когато е отбелязано със знак "Х" или "V", с химикал, пишещ със син цвят, както и когато знакът "Х" или "V" в кръгчето с номера, с който е регистриран кандидатът, излиза извън очертанията му, без да засяга другите кръгчета.

 (5) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Когато избирателят не е отбелязал предпочитание (преференция) за кандидат в избраната от него кандидатска листа, се зачита предпочитание (преференция) за кандидата, посочен на първо място в листата.

(6) Броят на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини е равен на броя на намерените в избирателните кутии бюлетини.
 Подреждане на бюлетините
   Чл. 279. (1) След отваряне на избирателната кутия и изваждането им бюлетините се подреждат на купчинки, както следва:

 1. купчинка от бюлетини, които не са по установения образец за съответния изборен район;

 2. купчинка от бюлетини с вписани в тях специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. купчинка от бюлетини по установения образец, в които не е отбелязан вотът на избирателя;

 4. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да бъде установена еднозначно волята на избирателя;

 б) с отбелязани предпочитания (преференции) със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, който не пише със син цвят;

 в) в които не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя, или

 г) които не съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия; тези бюлетини се унищожават с надпис "унищожена" върху всяка бюлетина;

 5. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, без предпочитание (преференция) или с едно или повече от едно предпочитание (преференция);

 б) които съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;
 6. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого";

 б) които съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия.

 (2) Бюлетините се преглеждат една по една за преброяване на предпочитанията (преференциите), включително по чл. 278, ал. 5, за кандидатите на партиите и коалициите.

 (3) Когато действителността или недействителността на някой глас бъде оспорена, след решение на комисията случаят се описва в протокол. Протоколът се прилага към протокола на секционната избирателна комисия, като на гърба на бюлетината се отбелязва номерът на решението, основанието за недействителност и се подписва от председателя и секретаря.
 Общ брой на действителните и недействителните гласове
   Чл. 280. (1) Секционната избирателна комисия преброява подадените в секцията с хартиена бюлетина гласове и предпочитанията (преференциите).

 (2) Броят на недействителните гласове е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 279, ал. 1, т. 1 – 4.

 (3) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове е равен на броя на бюлетините по чл. 279, ал. 1, т. 5 и 6.

 (4) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) Броят на предпочитанията (преференциите) за кандидат на партия или коалиция е равен на общия брой на отбелязванията със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в кръгчето с номера, с който е регистриран кандидатът в кандидатската листа, включително по чл. 278, ал. 5.
 Вписване на данни в протокола
  Чл. 281. (1) След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете на първия лист в протокола на секционната избирателна комисия последователно се вписват:

 1. броят на намерените в избирателните кутии бюлетини;

 2. броят на недействителните гласове по кандидатски листи;

 3. (доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове за всички кандидатски листи;
 3а. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове по чл. 279, ал. 1, т. 6.

 4. броят на гласовете, подадени за всяка кандидатска листа;

 5. броят на подадените заявления, възражения, жалби и взетите по тях решения.

 (2) На втория лист в протокола се вписва общият брой на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат на партия и коалиция.

 (3) Данните от машинното гласуване се прибавят съответно към данните от протокола на секционната избирателна комисия по ал. 1 и 2.

 (4) Данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират, като общият брой на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини и на машинно гласувалите избиратели е равен на общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.

 (5) Данните по ал. 1 се вписват в протокола с думи и числа.
 Подписване на протокола. Поправка
   Чл. 282. (1) Протоколът на секционната избирателна комисия след съставянето му се подписва от всички членове на комисията. След подписването председателят обявява резултатите от гласуването по партии, коалиции и независими кандидати, както и броя на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат на партия и коалиция.

 (2) Поправки в протокола след подписването му може да се правят преди обявяване на резултатите от гласуването. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише "поправка". Очевидни фактически грешки може да се поправят и след обявяване на резултата.

 (3) Член на комисията не може да откаже да подпише протокола. Член, който не е съгласен с отразеното в протокола, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се излагат в писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола.

 (4) Когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протокола, това се отбелязва, като се посочват и причините.

 (5) Неподписването на протокола от член на комисията не го прави недействителен.

 (6) Секционната избирателна комисия поставя на видно място пред сградата, в която се помещава, копие от подписания протокол, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря.
 Получаване на копие от протокола
   Чл. 283. Членовете на секционната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписания протокол, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря, преди предаването му в районната избирателна комисия. Подписаният протокол се копира в избирателната секция. Имената и единният граждански номер на лицето, получило копието, се вписват от секционната избирателна комисия в списък на лицата, получили копие от подписания протокол, след което лицето се подписва. Списъкът се подписва и от председателя и секретаря.
 Опаковане на изборните книжа и материали
   Чл. 284. След преброяването на гласовете изборните книжа и материали се опаковат и запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията.
 Предаване на протокола на секционната избирателна комисия и записващото техническо устройство в районната избирателна комисия
  Чл. 285. (1) Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на районната избирателна комисия екземплярите от протокола, предназначени за районната избирателна комисия и за Централната избирателна комисия, записващото техническо устройство от машинното гласуване и разпечатката от машината с данните от машинното гласуване. Предава се и вторият формуляр на протокола на секционната избирателна комисия, получен по реда на чл. 215, ал. 1, т. 7, като се сверява фабричният му номер с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали.

 (2) Протоколът на секционната избирателна комисия се предава в районната избирателна комисия неразпластен.
 Резултати от гласуването извън страната
  Чл. 286. (1) Председателят на секционната избирателна комисия извън страната, а когато той отсъства – секретарят, а когато отсъстват и председателят, и секретарят – определено с решение на комисията лице, изпраща незабавно резултатите от гласуването в Централната избирателна комисия чрез сканиран екземпляр от протокола на секционната избирателна комисия и от списъка за гласуване извън страната.

 (2) Изборните книжа и материали от гласуването извън страната се предават от секционните избирателни комисии извън страната на ръководителя на българското дипломатическо или консулско представителство или на оправомощен от него представител. Изборните книжа и материали се изпращат по първата дипломатическа поща, но не по-късно от 14 дни след изборния ден до Министерството на външните работи за предаването им в Централната избирателна комисия, където се съхраняват до следващите избори.

 (3) Резултатите от гласуването на плавателните съдове под българско знаме се предават незабавно посредством радиовръзка на параходствата (протокол-грами), а чрез тях – на съответната районна избирателна комисия. Резултатите трябва да съдържат всички числови данни, описани в протокола на секционната избирателна комисия. Изборните книжа и материали се изпращат на областната администрация по местопребиваването на плавателния съд и се съхраняват до следващите избори.
 Раздел IX
Определяне на резултатите от изборите от районната избирателна комисия

 Приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и останалите книжа и материали
   Чл. 287. (1) Районната избирателна комисия приема и проверява протоколите на секционните избирателни комисии.

 (2) При приемане на протокола на секционната избирателна комисия районната избирателна комисия сверява фабричния му номер с номера, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали по чл. 215, ал. 4 или в протокола по чл. 274, ал. 2.

 (3) Когато районната избирателна комисия установи несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол от секционната избирателна комисия или съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия, секционната избирателна комисия заедно с районната избирателна комисия извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии.

 (4) Членовете на секционната избирателна комисия по чл. 285, ал. 1 проследяват точността на въвеждане на данните от протокола в изчислителния пункт на районната избирателна комисия.

 (5) Когато районната избирателна комисия установи очевидни фактически грешки в протокола, те се отбелязват в него и се подписват от членовете на секционната избирателна комисия по чл. 285, ал. 1.

 (6) При приемане на протокола районната избирателна комисия издава подписана разписка, която съдържа числовите данни от протокола. След завръщането си в района на секцията членовете на секционната избирателна комисия по чл. 285, ал. 1 поставят разписката до копието на протокола по чл. 282, ал. 6.

 (7) След приемане на протокола от районната избирателна комисия бюлетините, кочанът с отрязъците с номерата, екземплярът от протокола, предназначен за общинската администрация, и останалите книжа и материали се предават от членовете на секционната избирателна комисия по чл. 285, ал. 1 в общинската администрация на комисия в състав, определен със заповед на кмета на общината. В състава на комисията се включват длъжностни лица от общинската администрация.

 (8) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Бюлетините, екземплярът от протокола, предназначен за общинската администрация, и останалите книжа и материали се съхраняват до следващите избори. Помещенията, в които се съхраняват, се определят от кмета на общината и се запечатват с хартиени ленти, подпечатани с печат, върху който е поставен уникален знак, и подписани от членовете на комисията. Образецът на печата, съхраняването на бюлетините, на екземпляра от протокола, предназначен за общинската администрация, и на останалите книжа и материали и достъпът до помещенията се определят с решение на Централната избирателна комисия.
 Прехвърляне на данните от записващото техническо устройство
 Чл. 288. (1) Членовете на секционната избирателна комисия по чл. 285, ал. 1 проследяват прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласуване в изчислителния пункт на районната избирателна комисия.

 (2) Данните от записващото техническо устройство се сверяват с данните от машинното гласуване в протокола на секционната избирателна комисия.
 Отчитане на резултатите от гласуването в изборния район
   Чл. 289. (1) Въз основа на данните от протоколите на секционните избирателни комисии районната избирателна комисия отчита резултатите от гласуването в изборния район и съставя протокол.

 (2) Гласовете от плавателните съдове, на които е образувана избирателна секция, се прибавят с решение на районната избирателна комисия към гласовете за кандидатски листи на изборния район.
 Определяне на избраните независими кандидати
   Чл. 290. (1) Районната избирателна комисия определя избраните независими кандидати в района с използване на районна избирателна квота въз основа на подадените там действителни гласове.

 (2) Независим кандидат се смята за избран, ако е получил районната избирателна квота от гласовете в изборния район. Гласовете на независимите кандидати не участват в последващото разпределение на мандатите.
 Протокол на районната избирателна комисия
  Чл. 291. (1) Данните от гласуването се отразяват в протокол на районната избирателна комисия по партии, коалиции и инициативни комитети.

 (2) Протоколът на районната избирателна комисия е в два идентични екземпляра и е изработен на двупластова индигирана хартия. Протоколът е защитен с полиграфическа защита, определена с решение на Централната избирателна комисия. Преди попълване на протокола се съставя чернова, която по форма и съдържание е еднаква с него.

 (3) Всеки екземпляр на протокола е на два листа с обособени страници.

 (4) Протоколът на районната избирателна комисия съдържа наименованията на партиите, коалициите и инициативните комитети, така както са регистрирани за участие в изборите. Наименованията се отпечатват в протокола според поредния номер в бюлетината.
 Вписване на данни в протокола
  Чл. 292. (1) В протокола на районната избирателна комисия последователно се вписват броят на секционните избирателни комисии в изборния район, броят на секционните избирателни комисии, представили протоколи за гласуването, данните по чл. 275, ал. 1 и по чл. 281.

 (2) Данните по ал. 1 се вписват в протокола с думи и числа.
 Подписване на протокола
  Чл. 293. (1) Протоколът на районната избирателна комисия се подписва от всички членове на комисията. След подписването на протокола председателят обявява резултатите от гласуването по кандидатски листи, както и броя на предпочитанията (преференциите) за всеки кандидат на партия и коалиция.

(2) Член на комисията не може да откаже да подпише протокола. Член, който не е съгласен с отразеното в протокола, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се излагат в писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола.

 (3) Когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протокола, това се отбелязва, като се посочват и причините.

 (4) Неподписването на протокола от член на комисията не го прави недействителен.

 (5) При установяване на очевидна фактическа грешка в протокола може да бъдат извършвани поправки. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише "поправка".

 (6) Районната избирателна комисия незабавно след подписване на протокола го изпраща на Централната избирателна комисия в електронен вид, подписан с електронен подпис.

 (7) Районната избирателна комисия поставя на видно място пред сградата, в която се помещава, копие от подписания протокол, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря.
 Получаване на копие от протокола
  Чл. 294. Членовете на районната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписания протокол по чл. 291, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря, преди предаването му в Централната избирателна комисия. Подписаният протокол се копира в районната избирателна комисия. Имената и единният граждански номер на лицето, получило копието, се вписват от районната избирателна комисия в списък на лицата, получили копие от подписания протокол, по образец, утвърден от Централната избирателна комисия, след което лицето се подписва. Списъкът се подписва и от председателя и секретаря.
 Създаване на база данни
 Чл. 295. Районната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии в изборния район и от протокол-грамите от плавателните съдове под българско знаме.
 Предаване на протокола, записващите технически устройства и другите книжа на Централната избирателна комисия
  Чл. 296. (1) Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на районната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на Централната избирателна комисия екземпляра на протокола на районната избирателна комисия, екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии, предназначени за Централната избирателна комисия, копия на разписките по чл. 287, ал. 6 и записващите технически устройства от машинното гласуване не по-късно от 48 часа след получаване на последния протокол на секционна избирателна комисия в района. Протоколите на районните избирателни комисии се предават в Централната избирателна комисия неразпластени.

 (2) Районната избирателна комисия предава в Централната избирателна комисия и:

 1. копие от компютърната разпечатка на данните за протокола и решението на районната избирателна комисия, списък на получените протоколи на секционните избирателни комисии с кодовете на разписките им и компютърното предложение за протокол и решение на районната избирателна комисия, предоставени от изчислителния пункт;

 2. два броя технически носители с числовите данни от обработката на протоколите на секционните избирателни комисии.

 (3) След проверка на книжата по ал. 1 и 2 Централната избирателна комисия издава разписка на районната избирателна комисия и се подписва протокол за предаването и приемането между представителите на Централната избирателна комисия и районната избирателна комисия в два идентични екземпляра.

 (4) Изборните книжа и материали на районната избирателна комисия, с изключение на предназначените за Централната избирателна комисия, и екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии, предназначени за районната избирателна комисия, се предават на областната администрация, на чиято територия е разположена комисията.

 (5) Изборните книжа и материали се съхраняват от областните администрации до следващите избори.
 Раздел X
Определяне на резултатите от изборите от Централната избирателна комисия

 Определяне на мандатите
   Чл. 297. (1) Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя от Централната избирателна комисия въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер по методика съгласно приложение № 1.

 (2) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 4 на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6.

 (3) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите по ал. 2, е равен на броя на народните представители в Народното събрание, намален с броя на избраните независими кандидати.

 (4) Броят на мандатите на партиите и коалициите в многомандатните изборни райони се определя по метода на Хеър-Ниимайер по методика съгласно приложение № 1.
 Определяне на избраните кандидати според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата
   Чл. 298. (1) Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) по чл. 278, ал. 4 и 5 и подреждането на кандидатите в листата по методика съгласно приложение № 1.

 (2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

 (3) Кандидатите по ал. 2 се подреждат според броя на получените предпочитания (преференции), като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни предпочитания (преференции). Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б.

 (4) Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

 (5) Когато няма кандидати с валидни предпочитания (преференции), избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа.

 (6) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

 (7) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати.

 (8) Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е равен на броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А.
 Последици при избиране на кандидат в два многомандатни изборни района
   Чл. 299. (1) Когато кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран.

 (2) В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в срока по ал. 1, Централната избирателна комисия го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за народен представител.

 (3) В случаите по ал. 1 Централната избирателна комисия обявява за избран първия по ред неизбран кандидат в листата, от която кандидатът за народен представител се е отказал.
 Обявяване на резултатите от гласуването
   Чл. 300. (1) Централната избирателна комисия обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден.

 (2) Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден.
 База данни
   Чл. 301. (1) Централната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии от страната, данните от машинното гласуване и сканираните екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии извън страната.

 (2) В Централната избирателна комисия се извършва повторно въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии по ал. 1. Извършва се компютърно сравняване на данните от протоколите на секционните избирателни комисии и данните от машинното гласуване, въведени в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия, и се разпечатват различията.

 (3) В Централната избирателна комисия се извършва въвеждане и повторно въвеждане на постъпилите сканирани екземпляри от протоколите с резултатите от гласуването извън страната. Получените гласове за отделните кандидатски листи се прибавят към получените гласове за съответната листа от страната.

 (4) При наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки, Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

 (5) Резултатите от изборите се определят според актуализираната база данни.

 (6) Когато разликите или грешките по ал. 4 са от естество да променят резултата от изборите, Централната избирателна комисия съобщава за тях на заинтересованите партии, коалиции и инициативни комитети.

 (7) Бюлетинът на Централната избирателна комисия се публикува според актуализираната база данни.

 (8) Актуализираната база данни на Централната избирателна комисия на технически носител се предоставя на президента на републиката, на председателя на Народното събрание, на Министерския съвет, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, на социологически агенции, на библиотеки, на университети, на Българската академия на науките и на други организации.

 (9) Базата данни по ал. 8 не може да се променя без разрешение на Централната избирателна комисия.
 Раздел XI
Действия при предсрочно прекратяване на пълномощията

 Обявяване на избран кандидат при предсрочно прекратяване на пълномощията. Незаето място
   Чл. 302. (1) При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител Централната избирателна комисия обявява за народен представител следващия в съответната листа кандидат.

 (2) Когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър.

 (3) Когато в листата няма повече кандидати, мястото остава незаето до края на пълномощията на Народното събрание.

 (4) Когато има кандидат, получил валидни предпочитания (преференции) при условията на чл. 298, ал. 2, но не е обявен за избран, в случаите по ал. 1 или 2 той заема мястото на народния представител, чиито пълномощия са прекратени или прекъснати.

 (5) При предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител, избран като независим кандидат, извън случаите по ал. 2, мястото му остава незаето до края на пълномощията на Народното събрание.
 Предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител от Великото Народно събрание
  Чл. 303. (1) Пълномощията на народен представител от Великото Народно събрание се прекратяват предсрочно при:

1. подаване на оставка пред Великото Народно събрание;

2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;

3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;

4. смърт.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 решението се приема от Великото Народно събрание, а в случаите по ал. 1, т. 3 – от Конституционния съд.
 Раздел XII
Оспорване на резултатите от изборите

 Компетентен орган
   Чл. 304. Споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд.
 Право на оспорване
   Чл. 305. (1) Кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, може да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

 (2) В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия органът по чл. 150, ал. 1 от Конституцията въз основа на постъпилото оспорване по ал. 1 или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на народен представител.
 Разглеждане на искането
   Чл. 306. (1) Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му.

 (2) Конституционният съд разглежда искането и се произнася в двумесечен срок от постъпването му. Искането не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

 (3) Решението на Конституционния съд за незаконност на изборите за народни представители или на избора на народен представител се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и на заинтересованите лица.

 (4) При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението по ал. 3.

 (5) При оспорване на незаконност на избора на народен представител и установяване на съществени нарушения, които са повлияли върху крайния резултат, Централната избирателна комисия по методика съгласно приложение № 1 с решение определя резултатите от изборите, като обявява разпределението на мандатите и имената на избраните народни представители. Решението на Централната избирателна комисия не подлежи на обжалване.
 Глава шестнадесета
ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА

 Раздел I
Избирателно право. Принципи

 Право да избират
  Чл. 307. Право да избират президент и вицепрезидент на републиката имат българските граждани, които отговарят на условията на чл. 42, ал. 1 от Конституцията.
 Право да бъдат избирани
 Чл. 308. Право да бъдат избирани за президент и вицепрезидент на републиката имат българските граждани, които отговарят на условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията.
 Приложими разпоредби
  Чл. 309. За изборите за президент и вицепрезидент на републиката се прилагат разпоредбите на тази глава и съответните разпоредби на част първа и на раздели VII, VIII и IX от глава петнадесета.
 Раздел II
Изборна система. Правомощия на Централната избирателна комисия. Методика

 Изборна система
 Чл. 310. (1) Изборите за президент и вицепрезидент на републиката се произвеждат едновременно по мажоритарна изборна система с регистрирани национални кандидатски листи на:

 1. партии и коалиции;

 2. инициативни комитети.

 (2) Президентът и вицепрезидентът се избират от една кандидатска листа.
 Правомощия на Централната избирателна комисия по тази глава
  Чл. 311. Централната избирателна комисия:

 1. констатира и обявява за недействителна регистрацията на кандидатите, които не отговарят на изискванията на чл. 317, ал. 1;

 2. заличава регистрацията, когато се установи, че кандидатите не отговарят на условията по чл. 93, ал. 2 от Конституцията, както и когато подписката в подкрепа на независимите кандидати не отговаря на изискванията на чл. 320, ал. 1;

 3. обявява резултатите от изборите и датата за произвеждане на нов избор, ако няма избран кандидат съгласно чл. 93, ал. 3 от Конституцията;

 4. обявява имената на кандидатите, между които ще се произведе новият избор, в срок не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен;

 5. обявява резултатите от изборите и имената на избраните президент и вицепрезидент на републиката, обнародва ги в "Държавен вестник" незабавно след обявяването им и издава удостоверения на избраните президент и вицепрезидент на републиката.
 Методика
  Чл. 312. Определянето на резултатите от гласуването за президент и вицепрезидент на републиката се извършва по методика съгласно приложение № 2.
 Раздел III
Изборни райони

 Определяне на изборните райони
   Чл. 313. (1) За произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на републиката територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един едномандатен изборен район.

 (2) За организационно-техническата подготовка на изборите територията на страната се разделя на райони, които съвпадат с изборните райони по чл. 249, ал. 1 при последните избори за народни представители.
 Раздел IV
Избирателни списъци

 Вписване в списъците
 Чл. 314. В избирателните списъци се вписват всички български граждани, които отговарят на условията по чл. 42, ал. 1 от Конституцията.
 Искане за вписване в списъците
  Чл. 315. (1) Български гражданин, който живее извън Република България, но е в страната в изборния ден, може да гласува по постоянния си адрес.

 (2) Когато лицето по ал. 1 е било заличено от избирателния списък, то се вписва в списъка по реда на чл. 39 до предаването на списъците на секционните избирателни комисии след представяне на декларация по образец, че няма да гласува на друго място.

 (3) Когато искането е направено в изборния ден, лицето се дописва в списъка от секционната избирателна комисия по реда на чл. 40.
 Раздел V
Регистриране на кандидатските листи

 Кандидатски листи
 Чл. 316. Партиите, коалициите и инициативните комитети подреждат кандидатите в обща национална кандидатска листа.
 Правила при регистрацията
  Чл. 317. (1) Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката може да бъдат предложени за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет.

 (2) Когато кандидатите бъдат регистрирани от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет, действителна е първата по време регистрация.
 Документи и срок за регистрация
  Чл. 318. (1) Регистрирането на кандидатските листи се извършва от Централната избирателна комисия след представяне на:

 1. предложение от партията или коалицията с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите; предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица;

 2. предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите; предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет;

 3. (изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) заявление-декларация по образец от всеки един от кандидатите, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия, коалиция или инициативен комитет, че е живял през последните 5 години в страната и че отговаря на условията по чл. 93, ал. 3 и чл. 95, ал. 1 от Конституцията и по чл. 317, ал. 1;

 4. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);
 5. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 6. пълномощно на лицата, упълномощени да представляват партията или коалицията пред Централната избирателна комисия, в случаите, когато документите се подават от упълномощени лица.

 (2) Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката се регистрират от Централната избирателна комисия не по-късно от 32 дни преди изборния ден.

 (3) Документите по ал. 1 се завеждат в отделен регистър с пореден номер. Последователността на постъпването на документите определя поредността на вписване в регистъра на Централната избирателна комисия.
 Действителност на регистрацията
 Чл. 319. (1) Централната избирателна комисия констатира и обявява за недействителни регистрациите, извършени в нарушение на чл. 317, ал. 1. Решението се обявява незабавно и се уведомяват съответните кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

 (2) Решението на Централната избирателна комисия за обявяване недействителността на регистрацията на кандидатите по ал. 1 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.
 Списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на независим кандидат
   Чл. 320. (1) Независими кандидати за президент и вицепрезидент на републиката се регистрират, когато кандидатурата им е подкрепена най-малко от 2500 избиратели.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Избирател, който подкрепя участието в изборите на независимите кандидати, удостоверява това с подписа си пред член на инициативния комитет. Избирателят посочва имената и единния граждански номер. Всеки избирател може да участва само в един списък. Списъкът се предава и в структуриран електронен вид, като съдържа имената и единния граждански номер на избирателите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в списъка.

 (3) Членът на инициативния комитет по ал. 2 обработва и предоставя личните данни при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и носи отговорност като администратор по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за защита на личните данни.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъкът се предава на Централната избирателна комисия заедно с документите по чл. 318, ал. 1, т. 2 и 3 не по-късно от 32 дни преди изборния ден.
 Условия за регистрация. Отказ за регистрация
 Чл. 321. (1) Централната избирателна комисия извършва проверка дали са изпълнени изискванията на този Раздел и взема решение за регистрацията на кандидатските листи.

 (2) При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия дава незабавно указания и срок за отстраняването им. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определения срок, Централната избирателна комисия отказва регистрация.

 (3) Отказът по ал. 2 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.

 (4) При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат от листа на партия или коалиция партията или коалицията може не по-късно от 30 дни преди изборния ден да предложи за регистриране друг кандидат.

 (5) Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 7 дни преди изборния ден. Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 30 дни преди изборния ден.

 (6) В случаите по ал. 4 или 5, когато партията или коалицията не предложи друг кандидат, Централната избирателна комисия отказва регистрацията, съответно заличава регистрацията на кандидатската листа.
 Проверка на списъците. Служебно заличаване на регистрация
   Чл. 322. (1) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г., доп., бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъците по чл. 320, ал. 2 в структуриран електронен вид и на хартиен носител се предават незабавно от Централната избирателна комисия на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проверка.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството извършва проверката не по-късно от 27 дни преди изборния ден.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) За резултата от проверката Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството съставя протокол в два екземпляра, единия от които предоставя на Централната избирателна комисия. Данните от проверката се съхраняват в срок до 6 месеца от произвеждане на изборите.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Централната избирателна комисия установява резултата за списъците по чл. 320, ал. 2 въз основа на извършената от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверка. При поискване от инициативния комитет Централната избирателна комисия му предоставя в писмен вид данните от протокола по ал. 3 и установения резултат за представените от инициативния комитет списъци по чл. 320, ал. 2.

 (5) Когато Централната избирателна комисия установи, че независимите кандидати не са подкрепени от необходимия брой избиратели, регистрацията им се заличава с решение, което незабавно се изпраща на инициативния комитет.

 (6) Решението на Централната избирателна комисия по ал. 5 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.
 Справка в списъка по чл. 320, ал. 2
   Чл. 323. Централната избирателна комисия осигурява възможност всеки избирател да може да прави справка в списъка по чл. 320, ал. 2 по единен граждански номер, включително на безплатен телефонен номер.
 Обнародване на листите
 Чл. 324. Централната избирателна комисия обнародва в "Държавен вестник" не по-късно от 30 дни преди изборния ден кандидатските листи, като посочва техните имена, дата на раждане, партиите, коалициите или инициативните комитети, които ги предлагат.
 Раздел VI
Бюлетина за гласуване

 Съдържание
  Чл. 325. (1) Бюлетината за гласуване е обща и на лицевата страна съдържа:

 1. наименованието и номера на района по чл. 313, ал. 2;

 2. пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението й за регистрация, или наименованието на инициативния комитет, като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", за коалиция – с "КП", а за инициативен комитет – с "ИК";

 3. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет;

 4. имената на кандидата за президент и имената на кандидата за вицепрезидент, изписани на отделни редове в съответната кандидатска листа;
 5. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого".

 (2) Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Наименованието и номерът на района по чл. 313, ал. 2 се изписват на най-горния ред в бюлетината. Реквизитите по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 се изписват последователно от ляво на дясно на отделен хоризонтален ред за всяка партия, коалиция или инициативен комитет. След имената на независимите кандидати се изписва означението "независим". В бюлетината за гласуване извън страната наименованието и номерът на района се заместват с текста "Бюлетина за гласуване извън страната".

 (4) На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.

 (5) (Изм. – ДВ, бр. 57 от 2016 г. , в сила от 22.07.2016 г.) Извън страната се гласува с бюлетини за партии, коалиции и инициативни комитети, които съдържат реквизитите по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5.
 Жребий за определяне на номер в бюлетината
   Чл. 326. (1) Поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и инициативните комитети се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите, коалициите и инициативните комитети не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2.

 (2) Партиите, коалициите и инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.
 Раздел VII
Гласуване

 Прилагане на раздел VII от глава петнадесета
 Чл. 327. За гласуването в изборния ден се прилагат съответните разпоредби на раздел VII от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Произвеждане на гласуването с хартиена бюлетина
  Чл. 328. (1) След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването й и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива в кабината да гласува.

 (2) В кабината може да има само един избирател.

 (3) Избирателят гласува, като:

 1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

 2. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставения знак за партия, коалиция или инициативен комитет;

 3. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

 (4) Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

 (5) При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

 (6) След повторно подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си, включително удостоверението по чл. 263, ал. 1, изречение второ или ал. 2, и напуска помещението.

 (7) Вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен.

 (8) Забранява се върху кочана да се вписват специални символи, като букви, цифри или други знаци.
 Машинно гласуване
 Чл. 329. При машинно гласуване избирателят гласува, като отбелязва по еднозначен начин своя вот за кандидатска листа.
 Раздел VIII
Преброяване на гласовете

 Прилагане на раздел VIII от глава петнадесета
 Чл. 330. За преброяването на гласовете се прилагат съответните разпоредби на раздел VIII от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Протокол на секционната избирателна комисия
   Чл. 331. Всеки екземпляр на протокола е на един лист с обособени страници.
 Действителен и недействителен глас
   Чл. 332. (1) При установяване на резултатите от гласуването една бюлетина съответства на един глас, който може да е действителен или недействителен.

 (2) Гласът е действителен, когато:

 1. бюлетината е по установения образец за района по чл. 313, ал. 2;

 2. в бюлетината няма вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;

 4. само в едно от квадратчетата за гласуване има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа, който изразява по еднозначен начин вота на избирателя;

 5. поставеният от избирателя знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, излиза извън квадратчето на съответната кандидатска листа, но не навлиза в квадратчето на друга листа;

 6. в бюлетината има отклонения, дължащи се на дефекти и грешки при производството, или когато върху нея има механични увреждания или зацапвания;
 7. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) в бюлетината има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого".

 (3) Гласът е недействителен, когато:

 1. бюлетината не е по установения образец за района по чл. 313, ал. 2;

 2. в бюлетината има вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. бюлетината не съдържа два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;

 4. в бюлетината не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя;

 5. в бюлетината не е отбелязан вотът на избирателя;

 6. в бюлетината е отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да се установи еднозначно волята на избирателя.
 Подреждане на бюлетините
   Чл. 333. (1) След отваряне на избирателната кутия и изваждането им бюлетините се подреждат на купчинки, както следва:

 1. купчинка от бюлетини, които не са по установения образец за съответния район по чл. 313, ал. 2;

 2. купчинка от бюлетини с вписани в тях специални символи, като букви, цифри или други знаци;

 3. купчинка от бюлетини по установения образец, в които не е отбелязан със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, вотът на избирателя;

 4. купчинка от бюлетини по установения образец, в които не е отбелязан вотът на избирателя;

 5. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" или с друг знак и с химикал, пишещ със син или друг цвят, за две или повече кандидатски листи или с поставен знак "Х" или "V", който засяга повече от едно квадратче за гласуване и не може да се установи еднозначно волята на избирателя, или

 б) които не съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия; тези бюлетини се унищожават с надпис "унищожена" върху всяка бюлетина;

 6. купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, за една кандидатска листа;

 б) които съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия;
 7. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) купчинка от бюлетини по установения образец:

 а) с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого";

 б) които съдържат два броя печати на съответната секционна избирателна комисия.

 (2) Когато действителността или недействителността на някой глас бъде оспорена, след решение на комисията случаят се описва в протокол. Протоколът се прилага към протокола на секционната избирателна комисия, като на гърба на бюлетината се отбелязва номерът на решението, основанието за недействителност и се подписва от председателя и секретаря.
 Общ брой на действителните и недействителните гласове
  Чл. 334. (1) Секционната избирателна комисия преброява подадените в секцията с хартиена бюлетина гласове.

 (2) Броят на недействителните гласове е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 1 – 5.

 (3) (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове е равен на броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 6 и 7.
 Вписване на данни в протокола
   Чл. 335. (1) След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете в протокола на секционната избирателна комисия последователно се вписват:

 1. броят на намерените в избирателните кутии бюлетини;

 2. броят на недействителните гласове по кандидатски листи;

 3. (доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове за всички кандидатски листи;
 3а. (нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) броят на действителните гласове по чл. 333, ал. 1, т. 7;
 4. броят на гласовете, подадени за всяка кандидатска листа;

 5. броят на подадените заявления, възражения, жалби и взетите по тях решения.

 (2) Данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната избирателна комисия по ал. 1.

 (3) Данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират, като общият брой на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини и на машинно гласувалите избиратели е равен на общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.

 (4) Данните по ал. 1 се вписват в протокола с думи и числа.
 Подписване на протокола
  Чл. 336. Протоколът на секционната избирателна комисия след съставянето му се подписва от всички членове на комисията. След подписването председателят обявява резултатите от гласуването по партии, коалиции и независими кандидати.
 Изпращане на резултатите от гласуването извън страната
 Чл. 337. Изборните книжа и материали от гласуването на плавателните съдове под българско знаме се изпращат на Централната избирателна комисия и се съхраняват до следващите избори.
 Раздел IX
Определяне на резултатите от изборите от районната избирателна комисия

 Прилагане на раздел IX от глава петнадесета
  Чл. 338. За определяне на резултатите от изборите от районната избирателна комисия се прилагат съответните разпоредби на раздел IX от глава петнадесета и разпоредбите на този раздел.
 Отчитане на резултатите от гласуването
 Чл. 339. (1) Въз основа на данните от протоколите на секционните избирателни комисии районната избирателна комисия отчита резултатите от гласуването в района по чл. 313, ал. 2 и съставя протокол.

 (2) Гласовете от плавателните съдове, на които е образувана избирателна секция, се прибавят с решение на районната избирателна комисия към гласовете за кандидатски листи на района по чл. 313, ал. 2.
 Вписване на данни в протокола
 Чл. 340. (1) В протокола на районната избирателна комисия последователно се вписват броят на секционните избирателни комисии в района по чл. 313, ал. 2, броят на секционните избирателни комисии, представили протоколи за гласуването, данните по чл. 275, ал. 1 и чл. 281.

 (2) Данните по ал. 1 се вписват в протокола с думи и числа.
 Създаване на база данни
 Чл. 341. Районната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии в района по чл. 313, ал. 2 и от протокол-грамите от плавателните съдове под българско знаме.
 Раздел X
Определяне на резултатите от изборите от Централната избирателна комисия

 Обявяване на резултатите от изборите
   Чл. 342. (1) Централната избирателна комисия обявява резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на републиката веднага след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.

 (2) Когато никой от кандидатите не е избран, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати по листи, получили най-много действителни гласове, и произвежда нов избор в срока по чл. 93, ал. 4 от Конституцията.

 (3) Предизборната кампания по ал. 2 започва от определяне на кандидатите и продължава до 24 часа преди изборния ден.
 Отказ от участие в нов избор
   Чл. 343. (1) Когато един от кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, получили най-много действителни гласове, се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от изборите да участва в новия избор, в избора участват кандидатите от следващата по броя на действителни гласове листа, определени от Централната избирателна комисия.

 (2) При смърт или тежко заболяване на някой от кандидатите от листите, получили най-много действителни гласове, Централната избирателна комисия отлага избора и насрочва нов избор не по-късно от 14 дни след датата на втория избор. В срок до три дни от датата на решението на Централната избирателна комисия съответната партия или коалиция може да регистрира нов кандидат по реда на раздел V от тази глава.
 Обявяване на окончателните резултати
 Чл. 344. (1) Окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент на републиката се обявяват от Централната избирателна комисия в срок до три дни след изборния ден и се обнародват в "Държавен вестник" не по-късно от 7 дни след изборния ден.

 (2) Обявяването на резултатите се извършва по листи за всички кандидати. Когато е произведен нов избор, обявяват се и резултатите от първия избор.
 Полагане на клетва
 Чл. 345. Новоизбраните президент и вицепрезидент полагат клетва по чл. 76, ал. 2 от Конституцията три дни преди изтичането на пълномощията на действащите президент и вицепрезидент. Те встъпват в длъжност от деня на изтичане на пълномощията на действащите президент и вицепрезидент.
 База данни
  Чл. 346. (1) Централната избирателна комисия създава база данни чрез компютърна обработка на протоколите на секционните избирателни комисии от страната, данните от машинното гласуване и сканираните екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии извън страната.

 (2) В Централната избирателна комисия се извършва повторно въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии по ал. 1. Извършва се компютърно сравняване на данните от протоколите на секционните избирателни комисии и данните от машинното гласуване, въведени в районните избирателни комисии и в Централната избирателна комисия, и се разпечатват различията.

 (3) В Централната избирателна комисия се извършва въвеждане и повторно въвеждане на постъпилите сканирани екземпляри от протоколите с резултатите от гласуването извън страната. Получените гласове за отделните кандидатски листи се прибавят към получените гласове за съответната листа от страната.

 (4) При наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки, Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

 (5) Резултатите от изборите се определят според актуализираната база данни.

 (6) Когато разликите или грешките по ал. 4 са от естество да променят резултата от изборите, Централната избирателна комисия съобщава за тях на заинтересованите кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

 (7) Бюлетинът на Централната избирателна комисия се публикува според актуализираната база данни.

 (8) Актуализираната база данни на Централната избирателна комисия на технически носител се предоставя на президента на републиката, на председателя на Народното събрание, на Министерския съвет, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, на социологически агенции, на библиотеки, на университети, на Българската академия на науките и на други организации.

 (9) Базата данни по ал. 8 не може да се променя без разрешение на Централната избирателна комисия.
 Раздел XI
Оспорване на резултатите от изборите

 Компетентен орган
   Чл. 347. Споровете относно законността на избора на президент и вицепрезидент на републиката се решават от Конституционния съд.
 Право на оспорване
 Чл. 348. (1) Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати, може да оспорят законността на избора на президент и вицепрезидент пред орган по чл. 150, ал. 1 от Конституцията в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

 (2) В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия органът по чл. 150, ал. 1 от Конституцията въз основа на постъпилото оспорване по ал. 1 или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на президент и вицепрезидент на републиката.
 Разглеждане на искането
 Чл. 349. (1) Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му.

 (2) Искането не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

 (3) Решението за незаконност на избора на президент и вицепрезидент на републиката се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и заинтересованите лица.

 (4) При обявяване на незаконност на избора на президент и вицепрезидент на републиката се произвежда нов избор не по-късно от два месеца от постановяването на решението по ал. 3.
 Глава седемнадесета
ИЗБОРИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 Раздел I
Избирателно право. Принципи

 Право да избират
   Чл. 350. (1) Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

 (2) Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат и всички граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, и не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.
 Право да бъдат избирани
   Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

 (2) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат и всички граждани на държава – членка на Европейския съюз, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, не са лишени от правото да бъдат избирани в държавата членка, на която са граждани, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.
 Приложими разпоредби
   Чл. 352. За изборите за членове на Европейския парламент от Република България се прилагат разпоредбите на тази глава и съответните разпоредби на част първа и на раздели VII, VIII и IX от глава петнадесета.
 Раздел II
Изборна система. Правомощия на Централната избирателна комисия. Разпределение на мандатите

 Пропорционална изборна система
 Чл. 353. (1) Изборите за членове на Европейския парламент от Република България се произвеждат по пропорционална изборна система с национални кандидатски листи на:

 1. партии и коалиции;

 2. инициативни комитети.

 (2) При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.
 Правомощия на Централната избирателна комисия извън посочените в чл. 57
   Чл. 354. Централната избирателна комисия:

 1. изпраща незабавно до компетентните органи на държавите – членки на Европейския съюз, списък на гражданите на тези държави, които са вписани в част II на избирателния списък, както и извлечение от регистъра по чл. 365, ал. 3 за гражданите, които са регистрирани като кандидати;

 2. при поискване от компетентните органи на държавите – членки на Европейския съюз, извършва проверка на обстоятелствата, посочени в декларациите на българските граждани, подадени в съответната държава, и изпраща информацията до 5 работни дни от получаване на искането;

 3. констатира и обявява за недействителна регистрацията на кандидатите, които не отговарят на изискванията на чл. 364, ал. 1 или 3;

 4. заличава регистрацията:

 а) когато се установи, че кандидатът не отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2;

 б) когато подписката в подкрепа на независимия кандидат не отговаря на изискванията на чл. 367, ал. 1;

 в) в случаите по чл. 368, ал. 5;

 5. организира и провежда чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин разяснителна кампания относно условията, при които гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, може да избират и да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България; разяснителната кампания започва не по-късно от 15 дни преди изтичането на съответния срок, от който произтичат права и задължения за гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, във връзка с изборите;

 6. обявява резултатите от изборите и издава удостоверения на избраните членове на Европейския парламент от Република България;

 7. обнародва в "Държавен вестник" резултатите от изборите незабавно след обявяването им;

 8. предоставя информация за резултатите от изборите на президента на републиката, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.
 Разпределение на мандатите
  Чл. 355. Определянето на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите по кандидатски листи се извършва по методика съгласно приложение № 3.
 Раздел III
Изборни райони

 Определяне на изборните райони
  Чл. 356. (1) За произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район.

 (2) За организационно-техническата подготовка на изборите територията на страната се разделя на райони, които съвпадат с изборните райони по чл. 249, ал. 1 при последните избори за народни представители.
 Раздел IV
Избирателни списъци

 Съставяне на списъците
   Чл. 357. (1) Част I на избирателните списъци се съставя по постоянния адрес на гражданите на Република България.

 (2) Част II на избирателните списъци се съставя по заявените от гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, адреси на пребиваване в Република България.
 Ред за съставяне на част I и II на избирателните списъци
 Чл. 358. (1) В част I на списъците се вписват всички български граждани, които отговарят на условията по чл. 350, ал. 1.

 (2) Част II на избирателните списъци се съставя въз основа на подадените по чл. 359 декларации от гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз. В част II на списъците се вписват по азбучен ред имената на избирателите, данните за гражданството им и адресът на пребиваване в Република България. Графите за вписване на личния номер, на номера на личната карта или паспорта и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него, остават празни и не се попълват и се обособява графа "Забележки".
 Декларация от гражданин от друга държава членка
   Чл. 359. (1) Гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който отговаря на условията по чл. 350, ал. 2 и желае да бъде вписан в избирателен списък, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България не по-късно от 40 дни преди изборния ден, в която декларира:

 1. гражданството и адреса на пребиваване в Република България;

 2. населеното място или района, в който името му е било вписано за последен път в държава – членка на Европейския съюз;

 3. че ще упражни правото си на глас единствено в Република България;

 4. че не е лишен от право да избира в държавата членка, на която е гражданин;

 5. данните от личната карта или паспорта и личен номер;

 6. датата, от която пребивава в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

 (2) Гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който веднъж е подал декларация по ал. 1 и е бил включен в избирателния списък част II, при следващи избори за членове на Европейския парламент от Република България се вписва служебно в част II на избирателния списък, без да подава нова декларация. Нова декларация по ал. 1 се подава само при промяна на някое от декларираните обстоятелства.

 (3) Декларациите по ал. 1 се съхраняват за следващите избори за членове на Европейския парламент от Република България от съответната общинска администрация.
 Заличаване от избирателните списъци. Вписване или дописване отново в избирателния списък
  Чл. 360. (1) От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е членка на Европейския съюз.

 (2) Лицата по ал. 1 се вписват отново в избирателния списък по тяхно искане от органите по чл. 23, ал. 1 до предаването на списъците на секционните избирателни комисии или се дописват в изборния ден от секционната избирателна комисия след представяне на документ за самоличност, решение по чл. 39 или удостоверение по чл. 40 и на декларация по образец, че:

 1. са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз;

 2. не са гласували в същите избори за членове на Европейския парламент – в случаите, когато искането се прави, след като изборният период, определен от Съвета на Европейския съюз, е започнал;

 3. няма да гласуват на друго място в същите избори за членове на Европейския парламент.
 Вписване или дописване в списъците на български граждани, които живеят в друга държава – членка на Европейския съюз
 Чл. 361. (1) Български гражданин, който живее в друга държава – членка на Европейския съюз, но е в страната в изборния ден, може да гласува по постоянния си адрес.

 (2) Когато лицето по ал. 1 е било заличено от избирателния списък, то се вписва в списъка по негово искане от органите по чл. 23, ал. 1 до предаването на списъците на секционните избирателни комисии или се дописва в изборния ден – от секционната избирателна комисия, след представяне на документ за самоличност, решение по чл. 39 или удостоверение по чл. 40 и на декларация по образец, че:

 1. е живяло постоянно най-малко през последните три месеца в друга държава – членка на Европейския съюз;

 2. не е гласувало в същите избори за членове на Европейския парламент – в случаите, когато искането се прави, след като изборният период, определен от Съвета на Европейския съюз, е започнал;

 3. няма да гласува на друго място в същите избори за членове на Европейския парламент.
 Изпращане на копие от част II. Извършване на проверка
   Чл. 362. (1) Органите по чл. 23, ал. 1 не по-късно от 30 дни преди изборния ден изпращат копие от част II на избирателните списъци на Централната избирателна комисия, която уведомява компетентните органи на съответните държави членки за включени в избирателните списъци техни граждани. Прилага се и списък с имената на избирателите на съответния език, така както са изписани в личната карта или паспорта.

 (2) Проверка на обстоятелствата по чл. 350 се извършва от Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието по искане на органите по чл. 23, ал. 1. За гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, искането се придружава с копие от декларациите по чл. 359.
 Раздел V
Регистриране на кандидатските листи

 Кандидатски листи
  Чл. 363. Партиите, коалициите и инициативните комитети подреждат кандидатите в обща национална кандидатска листа. Кандидатите на партиите и коалициите се вписват в регистъра на кандидатските листи и се регистрират с номера, под които са подредени в кандидатската листа.
 Правила при регистрацията
   Чл. 364. (1) Всеки кандидат има право да се кандидатира в изборите само в една държава – членка на Европейския съюз.

 (2) Броят на кандидатите в една кандидатска листа не може да надхвърля броя на членовете на Европейския парламент от Република България.

 (3) Кандидат за член на Европейския парламент от Република България може да бъде предложен за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет.

 (4) Когато кандидат бъде регистриран от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет, действителна е първата по време регистрация.
 Документи и срок за регистрация
   Чл. 365. (1) Регистрирането на кандидатските листи се извършва от Централната избирателна комисия след представяне на:

 1. предложение от партията или коалицията с имената, единния граждански номер и постоянния адрес (адрес на пребиваване) на кандидатите; предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица;

 2. предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес (адрес на пребиваване) на кандидата; предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет;

 3. (изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) заявление-декларация по образец от всеки един от кандидатите, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия, коалиция или инициативен комитет и че отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2, като посочва постоянен адрес и единен граждански номер, и по чл. 364, ал. 1 или 3;

 4. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 5. (отм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.);

 6. кандидатът – гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, представя декларация по образец, в която декларира:

 а) гражданство, дата и място на раждане;

 б) адрес на пребиваване в Република България;

 в) че не е поставен под запрещение;

 г) че не се кандидатира в същите избори за Европейски парламент в друга държава – членка на Европейския съюз;

 д) населено място или район в държавата членка, на която е гражданин, в чийто избирателен списък за последен път е било вписано името му;

 е) адрес в държавата членка, на която е гражданин, на който за последен път е регистриран;

 ж) данните от личната карта или паспорта и личен номер;

 з) че не е лишен от право да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин, с акт, подлежал на съдебен контрол;

 7. пълномощно на лицата, упълномощени да представляват партията или коалицията пред Централната избирателна комисия, в случаите, когато документите се подават от упълномощени лица.

 (2) Регистрирането на кандидатските листи се извършва не по-късно от 32 дни преди изборния ден.

 (3) Документите по ал. 1 се завеждат в отделен регистър с пореден номер. Последователността на постъпването на документите определя поредността на вписване в регистъра на Централната избирателна комисия.

 (4) Централната избирателна комисия изпраща извлечение от регистъра по ал. 3 за кандидати за членове на Европейския парламент от Република България, които са граждани на държава – членка на Европейския съюз, но не са български граждани, на компетентните органи на държавите – членки на Европейския съюз. В случай че в срок до 5 работни дни от получаване на извлечението от регистъра по ал. 3 компетентният орган на съответната държава – членка на Европейския съюз, не отговори, Централната избирателна комисия регистрира кандидата, ако отговаря на условията по чл. 351, ал. 2 и са представени документите по ал. 1.

 (5) Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието по искане на Централната избирателна комисия извършват проверка на обстоятелствата по чл. 351.
 Действителност на регистрацията
   Чл. 366. (1) Централната избирателна комисия констатира и обявява за недействителни регистрациите, извършени в нарушение на чл. 364, ал. 1 или 3. Решението се обявява незабавно и се уведомяват съответните кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

 (2) Решението на Централната избирателна комисия за обявяване недействителността на регистрацията на кандидатите по ал. 1 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.
 Списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на независим кандидат
   Чл. 367. (1) Независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена най-малко от 2500 избиратели.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Избирател, който подкрепя участието в изборите на независим кандидат, удостоверява това с подписа си пред член на инициативния комитет. Избирателят – български гражданин, посочва имената и единния граждански номер, а гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, имащи статут на постоянно или продължително пребиваващи – имената, личния номер, номера на личната карта или паспорта, номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него. Всеки избирател може да участва само в един списък. Списъкът се предава и в структуриран електронен вид, като съдържа имената и единния граждански номер (личен номер) на избирателите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в списъка.

 (3) Членът на инициативния комитет по ал. 2 обработва и предоставя личните данни при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и носи отговорност като администратор по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за защита на личните данни.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъкът се предава на Централната избирателна комисия заедно с документите по чл. 365, ал. 1, т. 2, 3 и 6 не по-късно от 32 дни преди изборния ден.
 Условия за регистрация. Отказ за регистрация
   Чл. 368. (1) Централната избирателна комисия извършва проверка дали са изпълнени изискванията на този раздел и взема решение за регистрацията на кандидатските листи.

 (2) При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия дава незабавно указания и срок за отстраняването им. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определения срок, Централната избирателна комисия отказва регистрация.

 (3) Отказът по ал. 2 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.

 (4) При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат от листа на партия или коалиция партията или коалицията може не по-късно от 30 дни преди изборния ден да предложи за регистриране друг кандидат.

 (5) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 7 дни преди изборния ден. Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 30 дни преди изборния ден.
(6) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) В случаите по ал. 4 или 5 новият кандидат по предложение на партията или коалицията заема освободеното или последното място в кандидатската листа, като във втория случай останалите кандидати се преподреждат с едно място напред.
 Проверка на списъците. Служебно заличаване на регистрация
   Чл. 369. (1) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г., доп., бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Списъците по чл. 367, ал. 2 в структуриран електронен вид и на хартиен носител се предават незабавно от Централната избирателна комисия на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проверка.

 (2) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството извършва проверката не по-късно от 27 дни преди изборния ден.

 (3) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) За резултата от проверката Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството съставя протокол в два екземпляра, единия от които предоставя на Централната избирателна комисия. Данните от проверката се съхраняват в срок до 6 месеца от произвеждане на изборите.

 (4) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Централната избирателна комисия установява резултата за списъците по чл. 367, ал. 2 въз основа на извършената от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверка. При поискване от инициативния комитет Централната избирателна комисия му предоставя в писмен вид данните от протокола по ал. 3 и установения резултат за представените от инициативния комитет списъци по чл. 367, ал. 2.

 (5) Когато Централната избирателна комисия установи, че независим кандидат не е подкрепен от необходимия брой избиратели, регистрацията му се заличава с решение, което незабавно се изпраща на инициативния комитет.

 (6) Решението на Централната избирателна комисия по ал. 5 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.
 Справка в списъка по чл. 367, ал. 2
  Чл. 370. Централната избирателна комисия осигурява възможност всеки избирател – български гражданин или гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, имащ статут на постоянно или продължително пребиваващ, да може да прави справка в списъка по чл. 367, ал. 2 по единен граждански номер или личен номер, включително на безплатен телефонен номер.




0 коментара:

Публикуване на коментар