неделя, 3 февруари 2013 г.

Движение България на гражданите предлага цялостен модел за развитие на България

Победител в предстоящите избори трябва да бъде гражданинът
Победител в предстоящите избори трябва да бъде гражданинът, заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в пространно изявление пред участниците в третата софийска среща на формацията днес.


Програмата на Движението цели проспериращо, справедливо и сигурно общество и държава по мярка на гражданите, декларира Кунева. Нашият хоризонт е много по-широк, стига отвъд партийни сметки и дребните коалиционни желания - имаме смелостта да предложим цялостен модел за развитие на България, заяви тя.

Кунева посочи, че основната цел е България да расте. "България на гражданите" е изготвила своя план, с който може да гарантира повече работни места, повече доходи и по-голяма производителност на труда. Не бива да се доверяваме на случайността, а да имаме планиран резултат, който се води от ясни задачи и подлежи на контрол, заяви Кунева и подчерта, че нейното обещание е именно "контрол". Ако контролът се даде на гражданите, Движението има стопроцентови гаранции за успех не само на изборите, а за едно дълбоко и ползотворно управление на страната, смята тя.

Кунева отново заяви намерението на "България на гражданите" да бъде в основата на първия по думите й истински референдум - за свикване на ВНС, което да промени конституцията. Сред предложенията са при назначенията в съдебната система да се носи персонална отговорност, да се намали броят на депутатите и да се прекратят всякакви привилегии, свързани с упражняването на власт, да се прехвърлят повече правомощия от централната към местната власт, да се премахне длъжността заместник-министър и да се регламентира възможност за конституционна жалба на гражданите. Друга идея е да има конституционни гаранции за опазване на българската природа.

Меглена Кунева очерта като приоритетна темата за образованието. Тя декларира, че "България на гражданите" няма да подкрепи нито един бюджет, в който парите за образование са по-малко от 4,5 процента от БВП. Партията се ангажира в рамките на едни управленски мандат да възстанови училищното здравеопазване, да има спортни салони във всяко училище и децата да не чакат за прием в детската градина.

Друго обещание е развиване на цялостната инфраструктура. В рамките на нашия мандат ще бъдат довършени магистралите и ремонтирани по-голяма част от първокласните и второкласните пътища, ангажира се лидерът на "България на гражданите".

Движението ще работи за това да се вложи "интелигентен растеж" във всички сектори на икономиката. Кунева даде пример, че в Европа се слага определението "интелигентен" дори и пред думата "асфалт", тъй като асфалтът, който покрива европейските магистрали, е безшумен. За да се измислят такива нововъведения обаче, трябва да има учени, професори, студенти, подчерта тя.

Ние няма да се оправдаваме, ние знаем какво ще заварим, декларира Меглена Кунева. Ще заварим две Българии - България на илюзиите и на тези, които се борят всеки ден за оцеляването си, България на близките кръгове на властта и на смачкания дребен и среден бизнес, България на грубата сила и на страха, посочи лидерът на партията.

Страната ни продължава да е най-бедната в Европа, погазват се Конституцията и законите, "поръсва" се администрацията с "калинки", коментира тя. За сметка на това България "бележи успех" в областта на сивата икономика и корупцията, посочи Кунева и допълни, че всеки българин плаща данък несигурност.

dnes.bg


1 коментар: