четвъртък, 28 март 2013 г.


Децата, здравето и растежът сред приоритетите на партията за вота

Знае се какво трябва да се направи, просто досега правителството нямаше воля
Децата, здравеопазването, образованието, екологията и икономическия растеж са акцентите в предизборната програма на партията на Меглена Кунева „ Движение България на гражданите“, пише dnes.bg. Всичко това означава нов път на развитие, интелигентна и високо доходна икономика, която се базира на добра бизнес среда и предвидими закони, обобщи Кунева.


По думите й след управлението на ГЕРБ дясната политика в България е дискредитирана. Както тогава, така и днес имаме пълната готовност да я реабилитираме в душите на хората с действия и думи, посочи Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че решенията, които партията предлага, са реални, изпълними и измерими. "Знае се какво трябва да се направи, просто досега правителството нямаше воля", категорична беше тя.

След управлението на ГЕРБ ще е трудно да сме десни, но вярваме, че с решения ще докажем, че дясното е и социално, че се грижи хората да живеят по-добре, посочи Кунева.

Предизборната програма формално е разделена на три стълба - "България на гражданите" с фокус усъвършенстване на държавата, "България на растежа" с фокус икономическо развитие и "България на бъдещето" с фокус образование, здравеопазване, наука и деца.

Необходими са промени в Конституцията, посочи Даниел Вълчев. Партията ще настоява за намаляване броя на депутатите, индивидуална конституционна жалба, премахване на зам.-министрите, гаранции за опазване на българската природа и промени, засягащи функционирането на съдебната система.

Сред промените в съдебната система са заложени сформирането на Висш прокурорски съвет, отделен от Висшия съдебен съвет. Необходими са и мерки за усъвършенстване на случайното разпределение на делата.

Сред другите акценти в програмата са намаляване на административните длъжности в МВР за сметка на действащите полицаи. Вълчев посочи още, че "Движение България на гражданите" ще настоява за провеждане на тестове за лоялност с детектори на лъжата в системите на МРВ, митници и данъчни служби. За да имаме силни местни общности и за да не се окажем една бедна страна с няколко богати анклава, са необходими и повече мерки и за местното самоуправление, смятат от партията.

За да има повече растеж, е необходимо повече пари в домакинствата и бизнеса, конкурентна икономика, увеличаване производителността на труда, създаване на условия на нови работни места, балансиран бюджет, честна конкуренция без контрабанда и политически рекет, ограничаване на сивата икономика и гарантиране достъп до социални услуги за всички, обяви Найден Зеленогорски, който представи акцентите от стълба "България на растежа".

По думите на Зеленогорски спирането на контрабандата ще върне между 2 и 3 млрд. лева в бюджета, от които могат да се финансират много други дейности.

Сред приоритетите на "Движение България на гражданите" Зеленогорски посочи удължаване експлоатационните срокове на 5-6 блок на АЕЦ Козлодуй и действаща програма за енергийна ефективност. Той допълни, че нови ядрени мощности могат да бъдат допустими само при ясни ангажименти и конкретни параметри на проекта. Сред приоритетите за регионално развитие са уеднаквяване на икономическото положение на Южна и Северна България, включително и строежа на магистрала "Хемус".

Сред приоритетите в програмата по третия стълб са модерно здравеопазване, достъпно и качествено образование, конкурента наука и иновацииподкрепа за майките и децата, развитието на спорта, дигитално развитие на страната, култура и политика в подкрепа на младите хора и чиста околна среда. Ще въведем електронното здравеопазване, и по този начин ще спрем източването на Касата, посочи Прошко Прошков.

Трябва да намерим начин младите майки да съвместяват отглеждането на деца и работата, посочи Прошков. Сред мерките, които партията предлага са индексиране на детските спрямо инфлацията, безплатни лекарства на децата до 7 години и обвързване на майчинските през втората година с минималната работна заплата. "Резерви има в контрабандата, в лекарствата, в подслушването, в много други течове в бюджета в момента", категоричен бе Прошков.

Един от акцентите в програмата за образование на "Движение България на гражданите" са матурите да станат и входящи изпити за висшите училища. Сред предложенията в раздел наука са силно увеличаване на финансирането на науката при превес на проектното финансиране в приоритетни научни области и създаване на няколко големи университетски научноизследователски комплекси.


0 коментара:

Публикуване на коментар