сряда, 24 април 2013 г.

Икономически среди искат да ни вкарат в нови избори, предупреди социологът Мира Радева

Отлив на гласове от ГЕРБ след "Българския Уотъргейт"
Г-жо Радева, как смятате, че ще се отрази на изборните резултати последният скандал с подслушванията на политици, ще има ли отлив на гласове от ГЕРБ?


Скандалът с подслушванията може да притесни избирателите от традиционната десница, но не може да привлече гласове към БСП. По-скоро можем да очакваме да разколебае част от избирателите на традиционната десница, защото това са хората, които имат най-чувствителна демократична нагласа. Традиционният ляв избирател не само, че не се вълнува от това дали е подслушван, ами го смята за напълно нормално, защото това са хора с тоталитарна нагласа, но демократите, хората от класическата десница се мерят с европейските стандарти и това по-скоро ще разколебае някои от тях дали да гласуват за ГЕРБ. В този смисъл ходът а Сергей Станишев, който сезира главния прокурор, може да има като следствие по-скоро известен прилив на гласове към ДСБ, отколкото покачване на вота към БСП.

Ще има ли преливане на гласове и към Движение „България на гражданите" от ГЕРБ?

Да, възможно е. Тук е големият проблем според мен и на част от тълкувателите на този процес. От изследователска гледна точка трябва да се знае, че избирателите не могат да прелитат между ГЕРБ и БСП, те се местят малко по-встрани към нещо, което им е относително по-близко. В този смисъл десният избирател много трудно ще отиде към БСП. Може да видим центристи, които да се отклонят в посока Меглена Кунева, възможно е да видим такова движение, а не силен скок към БСП. Това ми е визията, но казвам без данни, защото сега правим проучване.

При това положение да очакваме ли, че партията на Кунева ще мине бариерата от 4 процента за влизане в парламента, след като засега е на ръба?

Много интересна е тази кампания, не само, че е кратка и свръх концентрирана, ами и следващата седмица е почивна. Кампанията реално свърши и тези скъсени срокове много пречат на нашата работа за прогнозите, защото това означава, че до последния момент има много голям процент на неопределени гласоподаватели, които реално не са избистрили позицията си и ще търсят в чия посока да наклонят везните. Аз зададох въпрос на колегите, които предвиждат доста високи дялове на БСП, чисто демографски въпрос, който не трябва да подценяваме. Факт е, че на всеки 4 години 250-260 хиляди души умират, толкова е и броят на хората, които навършват 18 години и получават право да гласуват. В същото време БСП остава твърдо партия, базирана върху по-възрастното поколение и най-много симпатизанти има в групата над 60 години. Това означава, че тя фактически губи части от електората си, а в същото време много трудно печели доверие в по-ниските възрастови групи и това стана много очевидно по време на протестите, защото страната беше разтърсена, правителството падна, но това не доведе до прилив на симпатизанти към БСП, ами обратното, оказа се, че губи. Което означава, че има по-дълбока причина тази партия да бъде отхвърлена от по-младата и средна възрастова група. В такъв случай, след като БСП традиционно и преди 4 години и сега си е базирана върху по-високи възрастови групи и винаги стои около 700 000, максимум 800 хиляди от избирателите, как така получават 20 процента, защото това означава да мине 1 милион и питам откъде ще дойдат чисто физически тези хора, това е чисто демографски аргумент.

Какво ще стане с малките партии, примерно РЗС, защото повечето проучвания сочат, че печели 2-3 процента, а Яне Янев е убеден, че ще има отново депутати?

Това е слабост на социологическите проучвания, защото изключително трудно улавят тенденциите по отношение на малките партии. Трябва да признаем, че нашите методи подценяват малките партии. Това е така, защото хората са склонни да пазят спомена за по- големите, едрите неща. Като например Светльо Витков е написал едно писмо до социолозите и аз му отговорих. Казах за това на мой клиент, който обаче ме попита – „коя е партията на Светльо Витков?“. Те претендират да влязат в 2-та процента, но докато не влезеш автоматично в съзнанието на човека, докато той, без да се замисля, те споменава... ами аз част от тези партии, въпреки че ми е работа, не можех да им запомня имената до онзи ден, ако Светльо Витков не ми беше писал писмо, нямаше да знам, че неговата партия е „Глас народен“. Нашето изследване, което още не е обработено, започва с въпроса – „Като изключим старите, добре познати партии, коя от новите партии считате за най- близка до себе си и бихте подкрепили?“, свободен въпрос, да отговарят, каквото искат. Следващият въпрос е „Като изключим старите и добре познати лидери на партии, на кое от новите лица симпатизирате и бихте подкрепили?“. Сега взимам една карта, под ръка ми е от село Маринка, където са интеврюирани 7 души и ето какво отговарят – никоя, България на гражданите, никоя, не знам, Национален фронт за спасение на България, никоя, никоя. На следващия въпрос – никой, Валери Симеонов, никой, не знам, Валери Симеонов, никой, никой. Значи аз какво да направя, за да разберат малките партии, че те трябва да работят много за популярността, за да стигнат поне 1 процент. Хората в една анкета ми отговарят по този начин, но накрая те са отвратени от всичко, а през деня на изборите до обяд мислят и следобед си казват – „хайде ще отида да пусна едно, каквото и да е“. Накрая решават ще пусна там бюлетина за Валери Симеонов или „Глас народен“, или „Нова алтернатива“. Как да ги прогнозираме? Има чисто технически трудности и всеки метод има своите ограничения.


Ще имаме ли стабилно правителство след 12 май? Има ли опасност да влезем в нови избори?

Ами това е най-големият ми страх. Аз мисля, че толкова е разрушено доверието, базисно, към политическите партии, толкова е разрушено доверието включително към ГЕРБ, които водят в проучванията, че трябва невероятна воля, търпение, толерантност, за да се изгради обществен консенсус и някакво относително стабилно управление. Имам чувството, че който и да дойде да власт, той много лесно може да бъде бламиран по същия начин, както и кабинета на Бойко Борисов, и отново да стигнем до същата кризисна ситуация. Още по-страшното е, че може би определени среди имат и интерес това да се случи.

Кого имате предвид?

Определени икономически среди. Вече е публична тайна, че някои хора, включително с аргументи, че в бюджета няма достатъчно пари, коментират темата дали няма да стигне до сваляне на борда, което би било ужасно. И ако влезем в една трайна политическа криза и без това слабата ни икономика как ще издържи... Освен това БСП създават усещането, че вече се готвят да оспорват изборите. ГЕРБ е дискредитирана от целия политически елит и не знам как ще бъде приета една победа, макар и относителна от ГЕРБ, те пък са малко горделиви и може да върнат мандата евентуално на БСП и евентуално левицата може би ще има шанс да направи широка коалиция, защото нашите последни данни не са обработени и не мога да кажа категорично, но като ги гледам сега, ако Кунева влезе в парламента, може да се мисли за кабинет всички срещу ГЕРБ.


2 коментара:

  1. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ ТАЗИ БУЛДОЧКА ИМА НУЖДА ОТ ПАРИ ЗА ПЪЛНА ПРОМЯНА И СЕ ЧУДИ КАК ДА ГИ ИЗКАРА ОТ ГЕРБ С НЕЙНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ, ЗАШОТО СЕГА ТЕ СА СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ?
    ПОСЛЕ ШЕ Е СЛЕДВАЩАТА ПАРТИЯ А????

    ОтговорИзтриване
  2. "От изследователска гледна точка трябва да се знае, че избирателите не могат да прелитат между ГЕРБ и БСП,..." - НЕ СИ ПОЗНАЛА! А МАЙ ТОВА ТИ Е РАБОТАТА! СМЕНИ СИ ГЛЕДНАТА ТОЧКА - ГЛЕДАЙ ДА НЕ Е ТОЛКОЗ НАВЕДЕНА!

    ОтговорИзтриване