четвъртък, 18 април 2013 г.

"Атака" обещава по-високи доходи и край на "колониалния модел"

"Атака" обещава по-високи доходи и край на "колониалния модел"
“Планът Сидеров срещу колониалното робство“ - управленската програма на партия “Атака“ представи лидерът на формацията Волен Сидеров на осмата годишнина от учредяването й.

Програмата е дълга 100 страници и по думите на Сидеров в най-скоро време ще бъде отпечатана в “голям тираж“, пише dnes.bg.


За първи път “Атака“ излиза с толкова задълбочена програма. Това е една нова фаза, в която ние показваме зрялост и готовност за управленска отговорност, заяви Сидеров.

По думите на атакиста тази програма е стъпка към една по-социална и по-справедлива политика. Основен акцент Сидеров сложи върху излизането от т.нар. от него “колониален модел“. Според националиста държавата трябва да си върне контрола над ключови сектори - енергетика, военна промишленост, комуникации. По думите на лидера на “Атака“ процент от печалбата на държавата трябва да отива в здравен и пенсионен фонд.

Ние не искаме тотално одържавяване, категоричен бе Сидеров. По негови думи това уточнение било необходимо, защото тръгнали спекулации.

Той акцентира и на повишаването на доходите. По думите на Сидеров в момента се наблюдава сериозно неравенство.

Имаме хора с месечни доходи от 150-200 лева и в същото време четем информации, че се регистрират бизнесмени с 65 000 лева дневен доход. Не би трябвало да има такава разлика. Би трябвало да има една по-справедлива и социална среда, заяви лидерът на “Атака“.

Националистът използва и типичния си стил, като обяви, че трябва да се тегли "една сочна нашенска" на колониалните фирми. По думите на Сидеров всички останали партии са наясно, че на практика чуждите компании източват страната ни, но отказват да вземат мерки, защото и те се облагодетелстват.

Във външната политика Сидеров настоява да се спре раболепието пред Брюксел, да се спрат компромисите към Скопие и да се наблегне на активна външна реклама на страната ни.

Като акцент във вътрешната сигурност "Атака" поставя традиционната си тема за спиране на ромската престъпност и осигуряване на по-добри условия за полицаите.

В програмата на партията е записано, че трябва да се отделят 10% от БВП за здравеопазване, както и закриването на НЗОК, одържавяването на болниците и поликлиниките, премахване на ДДС върху лекарствата, изграждане на единен център за Спешна помощ, както и разбиване на аптечния и лекарствен монопол.

Във вижданията си за икономиката Сидеров се връща към доста радикалните си виждания отпреди години - излизане от споразуменията с МВФ и Световната банка. "Атака" залага и вече познатата си теза за одържавяване на ЕРП-тата, както и отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Партията предвижда и реформи в образованието - задължително "Вероучение", както и промени във висшето образование и повишаване на доходите на преподавателите.

Сидеров се върна и до 2005 година и извади стара брошура на партията от първото й явяване на избори. Той обясни, че всички точки, за които националистите са обявили, че ще се борят тогава, продължават да са актуални и сега.

Пред симпатизантите лидерът не се спря подробно на платформата, като спомена единствено темата за колониалния модел и вдигането на доходите, но не даде подробности как възнамерява да изпълни тези свои намерения.

Сидеров посочи, че “кукловоди“ умишлено са се опитвали да спрат “Атака“, платените социолози, които нарочно не са изкарвали изследвания, защото през 2006 година партията е била втора по рейтинг. Според Сидеров ГЕРБ е била създадена от същите тези кукловоди върху медийния образ на Бойко Борисов само за да спре неговата формация. Сидеров отправи остри думи и към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който за разлика от “Атака“ не бил способен да напише управленска програма.

Той не пише въобще, пък за четене не говорим, иронично вметна Сидеров.

Лидерът на “Атака“ обаче все пак допълни, че Борисов “може би е имал намерение да направи добри неща“.


0 коментара:

Публикуване на коментар