вторник, 9 септември 2014 г.

ДПС публикува предизборната си платформа
Лютви Местан
ДПС се обяви против връщането начело на държавата на проблемни коалиции и на авторитарна власт след вота, пише dnes.bg. Според партията на Лютви Местан след 5 октомври най-добре е бъдещото управление да е коалиционно. ДПС е против реваншизма и смята, че въпросът на 43-то Народно събрание трябва да е не кой, а какви са приоритетите.

Това става ясно от предизборната платформа на движението, която беше публикувана днес. В нея партията констатира, че политическата система у нас продължава да страда от хронична нестабилност, а икономиката вече пета година е в депресия. „Пет правителства и пет години в очакване на икономическо оживление – това е равносилно на национална трагедия!“, се казва в документа.

В платформата се извеждат три акцента за следващото Народно събрание – „необходимост от национално съгласие за приоритетите, властовата формула да бъде естествена функция на това съгласие и въпросът е не кой, а какви са приоритетите“.

ДПС обещава да е градивен фактор и се обявява за търсене на национално съгласие. Според движението то предполага „не на реваншизма“, което означава „да не допусне завръщането на проблематични коалиции и авторитарни модели на управление“. Движението се обявява за приемственост и уточнява, че кабинетът „Орешарски“ е обърнал поглед към малките населени места.

„Форматът на бъдещата власт при 43-тия парламент ще се структурира от вота на суверена. ДПС смята, че по-полезна за страната е коалиционността като управленски концепт“, пише в документа.

Един от основните приоритети на бъдещото управление според ДПС трябва да е подобряването на бизнес средата и стимулиране на икономическата активност. „Българската икономика през следващия мандат трябва да излезе от депресията и да покаже ясни знаци за по-чувствително икономическо оживление“, пише в платформата на движението. Според ДПС поемането на нов дълг трябва да бъде оценявано от гледна точка на влиянието му върху растежа. В платформата си партията е записала и че трябва да се засили надзора на централната банка и регулацията в сектора да стане от формална – реална.

Според ДПС енергетиката е в тежко състояние и новите управляващи ще имат за задача да спасят сектора. Партията се обявява за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” „с възможно най-високите технологии в света, гарантиращи безопасността на ядрената енергетика и ниската цена на тока за българските граждани“. „Южен поток“ пък трябва да бъде изграден „само при тотално съответствие със законодателството на ЕС“.

В сферата на социалната политика ДПС ще иска ежегодно актуализиране на подкрепата за семействата с деца; на обезщетенията за отглеждане на деца от една до двегодишна възраст; увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски; изравняване в дългосрочен план възрастта за пенсиониране на мъжете и жените; ежегодно осъвременяване на всички пенсии по швейцарското правило.

В сектора на образованието ДПС ще настоява да се намали процентът на отпадащите по-рано от училище и да се увеличи броят на висшистите между 30 и 34 години. Според движението трябва да се усъвършенства и оптимизация на образователния процес в съответствие с пазарните потребности и учителската заплата да стане близка до средната за страната.

В здравеопазването ДПС ще иска промяна на механизмите за заплащане чрез демонополизация на Здравната каса и конкуренция на финансиращите фондове. Според движението трябва да има електронно здравеопазване с е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление. Така, смятат в ДПС, ще има пълна прозрачност и ефективно изразходване на финансовия ресурс. Движението е и за промяна в Спешната помощ „чрез ресурсно и логистично обезпечаване“.

В селското стопанство според движението мерките трябва да бъдат насочени към малките фамилни земеделски стопанства. ДПС е и за двойно нарастване на плащанията, обвързани с производството и специално подпомагане на малките стопанства (от 5 до 50 дка.) в размер до 1250 евро.

В сектора на правосъдието и вътрешния ред движението ще настоява за нов Наказателен кодекс, за избор на главен съдебен инспектор и за промяна на имиджа на МВР. „Членовете на едно демократично общество не бива да гледат на тези институции като на репресивни органи“, пише още в платформата.

В платформата си ДПС отделя място на липсата на държавна политика към малцинствата и интегрирането им силовите структури и службите за сигурност. „Недопустимо е различия от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото“, пише още в платформата на движението.


0 коментара:

Публикуване на коментар