четвъртък, 18 септември 2014 г.

Проклятието на България са ДПС и Доган, обяви Костов
Тези избори трябва да вдигнат проклятието за България. Това са ДПС и Доган по моя дефиниция, пише dnevnik.bg. Това обяви предаването "Лице в лице" по БиТиВи бившият премиер Иван Костов.

Той обясни и че за всички е очевидно откъде тръгна атаката срещу КТБ - Пеевски и Доган са основаната ос. Според него тяхната полза от това е да разграбят банката и да придобият активите й.


Според него данъкоплатците ще пострадат много повече при фалит отколкото при оздравяване на Корпоративна търговска банка. Цената на първия вариант е около 5.5 млрд. лв., а на втория – около 2.4 млрд. лв. със заем.

"Един състезателен кон, дори и да не се класира, струва пари. Ако го нарежете на парчетa и продадете за месо, както става при фалита, ще вземете само парите за месото", илюстрира той.

Костов отново се закани да обяви имената на виновните, ако КТБ фалира. Ставало дума за няколко души на високи позиции, които дестабилизират България.

Оценката му е, че БНБ е започнала да действа "много прецизно" след като базираният във Виена фонд EPIC е заявил намерения за оздравяване на КТБ. Според него централната банка в момента не трябва да бъде атакувана от политиците, а основният ангажимент да се поеме от новите инвеститори.

Според Костов служебното правителство трябва да извади всички "горещи кестени" по казуса. "То трябва да бъде насърчено да поеме тази отговорност, не да бъде плашено. И да оправи актуализацията на бюджета, дори да подготви следващия. Ако служебното правителство реши основните проблеми и ако предотврати рисковете за банковата и финансовата сфера, след това ще има шансове за политическо оздравяване", смята бившият премиер.

По повод изявлението на служебния министър-председател Георги Близнашки, че БНБ си е затваряла очите и за други банки, Костов посочи, че такова говорене е "непредпазливо и невярно".

"Не може да се очаква от нашия премиер да е в течение с всички много сложни обстоятелства. ЕК е разрешила на България да окаже подкрепа на банки, които да преодолят ликвидна криза. Той не може да говори, че кризата ще възникне от това, че няма пари или разрешение. Те няма да формират прекомерен дефицит", каза Костов.

Бившият лидер на ДСБ коментира, че Реформаторският блок е "една много свободна организация". По думите му партията е трябвало да има председател, "някой да води кампанията, за да има и отговорен след това". Той призова хората да гласуват и да използват възможността на преференциалния вот.

Костов коментира още, че няма да гласува за "лидер, който го е било страх да се яви на състезание", имайки предвид Божидар Лукарски. "Аз ще гласувам за този, който е твърдо срещу руската инвазия в Украйна. България сред страните от ЕС е най-близо до два горящи военни конфликта – Русия и Украйна и Сирия и Ирак. Те са подпалили границите на нашите съседи. Никога не бих приел политик, който защитава Путин, че вкара войски в Украйна, както направи Бойко Борисов", допълни той.


0 коментара:

Публикуване на коментар