сряда, 22 март 2017 г.

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент

Спад на изборната активност в сравнение с президентските избори в края на миналата година. Само след няколко дни избирателната активност на българите ще бъде сравнима с тази на изборите през 2014 година, сочат данните на "Медиана" точно пет дни преди самия вот.

Между 3,3 - 3,5 милиона избиратели да отидат до изборните урни на 26 март очакват социолозите.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 14-20 март 2017г. с 1002 пълнолетни граждани. Проучването е реализирано със собствени средства.
Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент - разликата е 27,7% на 26,6%. Това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка.

Пет партии са сигурни за преминаването на 4%-ната бариера - БСП, ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". И ДПС (11,1%), и "Обединени патриоти" (10,2%), и "Воля" (9,6%) имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент и е в рамките на статистическата грешка.

Това означава, че ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство.

В изследването на "Медиана" още две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% и "АБВ-Движение 21" с 4,0%.
И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент.

"Нова република" и "Да, България" остават с около 1.1%, а под 1% е вотът за конкурента на ДПС - ДОСТ на Лютви Местан.

Социолозите обаче подчертават, че вотът за ДОСТ не може да бъде възприет като представителен, тъй като изследването е направено на терен в България и не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция. Въпреки това обаче няма индикации ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.


0 коментара:

Публикуване на коментар