петък, 17 март 2017 г.

Изборната комисия смята секциите в Турция за рискови заради очаквания наплив

Централната избирателна комисия (ЦИК) определя изборните секции в Турция като едни от рисковите, заради очаквания наплив от гласуващи на 26 март. В съседната страна ще бъдат разкрити 35 секции – максимално възможният брой за държавите извън ЕС.

"Да, това са едни от рисковите секции в предстоящите избори. В този смисъл, че ще има голям наплив и доколкото можем, ще следим какво става там", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Би Ти Ви.


Той уточни, че до момента Министерството на външните работи не е подало сигнал, че има място извън страната, където е невъзможно да се гарантира честното провеждане на вота. Според Томов обаче не е изключено да се стигне до невъзможност на секционните комисии в Турция да поемат наплива от гласоподаватели, което винаги е предпоставка за нарушения.

Говорителят на ЦИК посочи, че разчетите за максималния брой хора, които могат да гласуват в дадена секция в чужбина не са коректни. Причината е, че те се основават на презумпцията, че гражданинът ще попълва декларация, че не е гласувал на друго място, едва когато дойде редът му за гласуване, а не е нарушение документът да бъде подготвен и докато човекът чака на опашката. "Истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва", посочи Цветозар Томов.


Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар