четвъртък, 16 март 2017 г.

Да не допускаме чужда намеса в изборните резултати, призова Стоян Сталев

Много държави се опитват да влияят на вътрешнополитическото състояние на България. Това заяви Стоян Сталев, бивш външен министър по времето на служебното правителство на Стефан Софиянски и бивш посланик на България в Турция в сутрешния блок на БТВ.

Националният суверенитет на една държава е най-важен, той е гаранция за демокрация. Не трябва да се допуска чужда намеса в изборните резултати, заяви Сталев.


На въпроса дали Турция се меси в вътрешните работи на България и дали е редно турски министри да агитират българските изселници в Турция да упражняват правото си на глас по даден начин, той сподели, че ако едно общество е достатъчно израснало, за да изгради трайни демократични устои, то няма да се поддава на подобни намеси. Важното е гражданите да са достатъчно зрели, както и обществото да е сплотено, да има доверие между етносите, допълни Сталев.

Относно конфликта между Турция и Холандия, бившият посланик в южната ни съседка сподели, че допитването до народа в чужда страна е мярка за гостоприемство, независимо дали говорим за гласуване или референдум. Той оприличи възникналия конфликт като комичен.

Според Сталев Ердоган е изразил доста агресия в действията си напоследък, а по този начин не се печелят дълготрайни приятели и сподвижници. Въпреки това посланията му имат за цел агитация за референдума за увеличаване на правомощията на турския президент. На въпроса, дали Ердоган е успял да спечели повече привърженици в действията си напоследък, Сталев посочи, че за функционирането на една демокрация не е важно само мнозинството, а точно обратното - малцинството е белег за демокрация.

По думите на Сталев, напрежението между Турция е Европа относно споразумението за емигранти и заплахите от Анкара, че ще го прекратят, е въпрос на гледна точка. Според него Турция се намира в доста тежка ситуация, що се отнася до проблема с бежанците и има нужда от помощ не само от Европа, но и от целия свят. Има много механизми и начини такава помощ да се осигури, но проблемът с бежанците не трябва да бъде свързван с други въпроси като членството на Турция в ЕС. Бившият външен министър подчерта, че според него Европа е сбъркала в политиката си за споразумението за емигрантите, което е създало надежди в Турция за бъдещо присъединяване към Общността. Мигрантският поток няма общо с членството в ЕС.

Според Сталев Ердоган има огромен принос за развитието на Турция през последните десетилетия, той управлява страната от 2002 година. Той е спомогнал изключително много за икономическото израстване на страната и има много почитатели. Въпреки това, евентуално разширяване на правомощията на президентската фигура в Турция може да разруши демократичните устои в страната. Опозиция просто няма да има, а президентът ще е отговорен за всички назначения в страната, допълни той.


0 коментара:

Публикуване на коментар