вторник, 21 март 2017 г.

Коалиция БСП – ГЕРБ след вота? Нинова категорична: Не!

Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, защото социалистите обвързват партията на експремиера Бойко Борисов с ДОСТ на Лютви Местан. Това отсече червената шефка каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция "Франс прес".

Според нея ГЕРБ и БСП имат взаимно отрицание и в политиките, и като идеология, и като стил на управление.

Кои обаче биха били бъдещите партньори на БСП в евентуално управление, тя отказа да прогнозира с мотива, че средата в момента е много е несигурна.


"Например за реформаторите казват, че са на бариерата, на прага за влизане. Не че ние ще направим коалиция с реформаторите, но от това дали те ще влязат, ще се отрази на броя на депутатите на другите партии", обясни тя.

Нинова посочи като пример и ситуацията с ДОСТ, за която също е трудно да се прогнозира дали ще прескочи бариерата от 4%.

Относно това дали "Обединените патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки са възможни партньори, Нинова поясни, че затова ще разсъждават след изборния ден и то след, като се допитат до членовете на партията.

"Ако трябва да говорим за политики най-близки като платформи сме с Обединени патриоти", призна все пак тя. Нинова смята, че ДПС е възможен партньор.

"Но пак казвам – не искам да го предрешавам, ще питаме членовете на партията. Това е част от промяната в БСП, която направихме с промените в Устава на партията. Затова имаме и претенцията за промяна в България, защото направихме една много болезнена промяна вътре в БСП с налагане на мандати за депутати - 12 г. не повече. Хората казаха, че искат нови лица, че искат промяна", каза още тя.

Във връзка с това как оценява реакцията на политическите опоненти на БСП, в частност от ГЕРБ срещу поведението на турския президент Реджеп Ердоган в последните седмици, Корнелия Нинова коментира: "Отдавна и досега го оценяваме като послушание. ДОСТ и ГЕРБ са обвързани. ДОСТ беше създаден по времето на ГЕРБ и с помощта на ГЕРБ. ДОСТ подпомогна президентската кампания на ГЕРБ. Открито имаше призоваване и на лидера им, и в Турция да се гласува за Цецка Цачева".

Според червената шефка мълчанието на ГЕРБ за агитацията в Турция в полза на партията на Лютви Местан е в подкрепа на ДОСТ, за да могат да влязат в парламента и да им бъдат партньори в следващото правителство.

Нинова увери, че БСП много по-категорично и ясно от ГЕРБ би отстоявала българския национален интерес в Европа.

"Говори се за Европа на две, на три скорости. Смятаме, че тези процеси на разделяне на Европейския съюз такъв, какъвто беше замислен в началото, като общ дом между всички държави членки, не е верният път. Ние сме за Европа на една скорост, за засилване на интеграцията между държавите членки в Европейския съюз, засилване ролята и силата на Европейския съюз и в международните отношения, и икономически, и търговски, и политически. За нас това е притеснение - процесите, които започват на делене в Европейския съюз", обясни тя.

А иначе соцлидерката отново се обяви за отпадане на санкциите срещу Русия като посочи, че това се отнася и до интересите на България.

"Заради българския национален интерес и заради двойните стандарти, които се прилагат по тази тема. Всички виждат, че тези санкции не дават ефекта, който се очакваше. Под всички имам предвид и в Европа се вижда", отбеляза тя.

"България загуби над 1 милиард и 300 милиона в икономиката си от загуба на пазари. Това ни кара да защитим националния си интерес, да кажем – тези санкции хем не дават политическия ефект, който се цели, хем ние губим от това. Има и нещо допълнително. Редица европейски държави си обезщетиха например земеделските производители за загубите, които претърпяха. България не получи такива обезщетения", поясни Нинова.

"Затова говоря за двойните стандарти. На нас ни се налагат ограничения за износ на български стоки на този пазар. Редица европейски държави увеличиха стокооборота си по време на санкциите с Русия", отсече червената шефка.


0 коментара:

Публикуване на коментар