вторник, 21 март 2017 г.

Пет партии влизат в 44-ия парламент, според Центъра за анализи и маркетинг

Пет партии влизат в следващото Народно събрание, показва изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Това са ГЕРБ с 31,4%, БСП за България- 30,7%, ДПС с 10,4%, Обединени патриоти с 9,6% и Воля с 6,1%.

Има вероятност РБ да прескочи бариерата, смята директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.По думите му, не може да се каже кой ще е първи и кой втори, но смята, че е по-вероятно ГЕРБ да са на първо място.


Той обаче обясни, че много трудно може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа и ще бъде нужна трикомпонентна коалиция. "ГЕРБ-БСП е единствената възможна двукомпонентна коалиция, но тя би била самоубийствена", коментира Павлов.

Според 23,2% управление на ГЕРБ и други десни партии би било най-добро за страната. 18,2% пък смятат, че добър вариант на управление е БСП и други партии.

Изследването е национално-представително и касае обществено-политическата ситуация в България. Проведено е между 10-16 март и е финансирано със собствени средства на Центъра за анализи сред 1012 пълнолетни граждани.

Павлов отчете лек спад в оптимистичните очаквания на хората, в сравнение с февруари. 25% смятат, че положението ще се подобрява. Според 41% всичко ще си остане същото, а според 29% нещата ще се влошават.

47,7% са твърдо решени да гласуват и са решили за кого. Колебание изпитват 9,8%, а 13,7% са заявили, че няма да гласуват.

Според Павлов на 26 март ще излязат да гласуват между 3,5 млн. и 4 млн. граждани.

Изследването отчита спад в одобрението към служебното правителство, но все пак 51% одобряват служебния кабинет на Огнян Герджиков. 31% не одобряват правителството. Павлов посочи, че все пак това е завиден рейтинг, който никое от редовните правителства в последно време не е постигало.

Сред политиците с най-висок рейтинг са Румен Радев (60%) и Йорданка Фандъкова (44,3%). След тях най-одобрявани са Огнян Герджиков, Илияна Йотова и Бойко Борисов, при които обаче недоверието чувствително надвишава доверието.

Почти всички лидери на разединената десница имат одобрение между 11-13%. Волен Сидеров, Радан Кънев и Мегена Кунева са с най-високо недоверие.

Като основни проблеми пред страната анкетираните посочват на първо място ниските доходи, безработицата и здравеопазването. Сред проблемите се посочва и корупцуята и престъпността. "Силно раздухваният проблем с бежанци и мигранти се посочва от 15% от българските граждани", изтъкна Юлий Павлов.

По отношение на политическите възгледи на анкетираните - 24-25% се определят като леви, около 40% като центристи и около 31% се самоопределят като десни.


0 коментара:

Публикуване на коментар