четвъртък, 16 март 2017 г.

Реформаторите искат затваряне на границата за изборен туризъм и оставки

Президентът да затвори границата на България с Турция за изборните туристи, за които има данни за пристигане с организирани автобуси, стимулирано от турската държава, поискаха от коалиция "Реформаторски блок – Глас народен". Те смятат, че "служебното правителство на президента Радев е влязло в съглашателство с управляващите в Република Турция.


За да обслужи политическите планове на съседната държава, служебното правителство поставя в недопустим риск българските национални интереси, като съзнателно не предприема никакви стъпки срещу възможността да бъде опорочен вотът на българските граждани за нов парламент на 29 март." Изявлението на коалицията е заради изказването на вицепремиера Стефан Янев, че държавата ще вземе мерки, за да няма струпване на граничните пунктове, ако има наплив от Турция в деня на изборите.

"В решение на ЦИК от 4 март 2017 г. е записано, че в държави с извънредно положение и със заплахи от терористични актове българската държава няма да отвори изборни секции. Няма никакво съмнение, че в условията на извънредно положение в Турция българските власти нямат никакви ефективни механизми да гарантират нито честността на изборния процес в съседната държава, нито сигурността на българските граждани", пише още в изявлението на коалицията.

Те искат оставките на вицепремиера Янев и вътрешния министър Пламен Узунов "поради неспособността им да защитят националния суверенитет", както и прокуратурата да каже дали действията на вицепремиера Янев представляват деяние по смисъла на раздела "Престъпления против републиката" в Наказателния кодекс. Освен това настояват президентът да наложи на правителството си да преустанови процеса на отваряне на секции в Турция.

Коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" определя като крайно недопустимо и опасно правата на малцинството от няколко хиляди българи с двойно гражданство да диктува националния интерес на суверенна държава, каквато е Република България.

"Нова република" поискаха да не се отварят секции извън дипломатическите мисии в Турция

Лидерите на "Нова република" Радан Кънев и Трайчо Трайков пък изпратиха до Централната избирателна комисия (ЦИК) писмо, в което предлагат всичките 31 секции извън представителствата в Турция да бъдат закрити, а тези на територията на посолството и консулствата могат да бъдат увеличени, за да компенсират намаления брой секции в останалата част на страната.

"Нова република" поискаха да не се отварят секции извън дипломатическите мисии в Турция


"Събитията от последните дни ни дават основание да считаме, че е налице сериозен риск пред националната сигурност на страната, ако горното бъде изпълнено и секции в Република Турция бъдат разкривани извън дипломатическите и консулските представителства на Република България там", се казва в искането на Нова Република. Мотивите на Нова Република за това искане са, че има наличие на нови факти и обстоятелства. На първо място това е участието на представители на турската държава в клип, който призовава българските изселници да гласуват по определен начин.

Това според Трайков и Кънев "очевидно е не само недопустимо по стандартите за международно право и ненамеса във вътрешните работи на чужда държава, но и поставя под сериозно съмнение възможността да се гарантира сигурността и обективността на избирателния процес в Турция извън дипломатическите представителства на страната ни там, тъй като този процес се организира именно от турската държава",

"Да, България" се съмнява дали ключови политици не са зависими от Турция

"Има съмнения, че ключови лица от българската политика са в позиция на зависимост от Турция и няма как да не свържем с това със сервилната позиция, в която се постави Бойко Борисов спрямо все по-авторитарния режим в Турция, включително и позорните актове на връщане на хора в Турция в нарушение на техните права", каза в Кърджали и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Той смята, че опитите за намеса на турски официални лица в изборния процес в България също скандализират българската общественост и за това от "Да, България" категорично се противопоставят на всичко това.

"Да, България" се съмнява дали ключови политици не са зависими от Турция

Към турското общество ние имаме намерения на добронамереност, приятелство и общо развитие и се отнасяме с огромна загриженост към ставащото там. На нашите съграждани в Турция искаме да кажем, че сега, в този труден момент България остава техен демократичен, светски приятел и че ние ще работим те да чувстват тази подкрепа" – заяви по темата Христо Иванов.


0 коментара:

Публикуване на коментар